Isteni, krémes sárgabarackos sajttorta – A hagyományos recept nyári változata
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sajttortát készítheted igazi nyári kiadásban is, ha mézédes sárgabarackkal ízesíted.
A sajttorta nemcsak egyszerűen elkészíthető sütemény, hanem bizonyos változataihoz még a sütőt sem kell bekapcsolni, ami kánikulában különösen jól jöhet. Ez a citromos például sütés nélkül készül, ráadásul a savanykás ízvilágnak köszönhetően még kellemesen frissít is.
Bár az örök klasszikus a hagyományos változat, amelyhez nagyon jól illenek a különféle gyümölcsök, készítheted úgy is, hogy a krémbe kevered akár a csokit vagy mézet - a gyümölcspürét pedig a tetejére is öntheted, ahogy ennél a változatnál is láthatod.
Az alábbi verziót bár sütni kell, gyerekjáték elkészíteni, de egyre érdemes odafigyelni. A krém összeállításához ne használj elektromos habverőt, hanem fakanállal, óvatosan, kevés ideig keverd, mert akkor nem fog összeesni, megtörni sütéskor. További tippeket itt találsz a tökéletes sajttorta készítéséhez.
Sárgabarackos sajttorta
Hozzávalók 6 adaghoz
Alap:
- 150 gramm zabkeksz
- 80 gramm vaj (olvasztott)
Krém:
- 300 gramm krémsajt (natúr)
- 100 milliliter tejszín
- 60 gramm tejföl
- 80 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Tető:
- 400 gramm sárgabarack
- 70 gramm cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 csipet fahéj
- 1 evőkanál víz
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
A kekszet daráljuk meg, keverjük össze az olvasztott vajjal. Egy sütőpapírral kibélelt csatos tortaforma aljába nyomkodjuk bele a keveréket, majd süssük 6-7 percig. Vegyük ki, tegyük a hűtőbe, amíg a krém elkészül.
Egy tálban keverjük csomómentesre a krémsajtot, a tejszínt, a tejfölt, a tojásokat, a vaníliakivonatot és a cukrot. Öntsük a kekszes alapra. Süssük 40-50 percig ugyanazon a hőfokon.
A barackokat magozzuk ki, keverjük össze a vízzel, a cukorral, a citromlével és a fahéjjal, ízlés szerint pürésítsük. A kész tortát hagyjuk kicsit hűlni, majd szépen simítsuk rá a barackos réteget is.
Tegyük néhány órára vagy akár egész éjszakára hűtőszekrénybe.
Fotó: Getty Images