Aszús sárgadinnye-krémleves: a nyár mézédes íze egy levesben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Gyerekkoromban kizárólag meggyből tudtam elképzelni a levest, abból is csak a nagymamámfélét. Én azóta is úgy készítem ahogy ő, tejföllel. Iskolás koromban a menzai gyümölcslevest kóstoltam, az finoman szólva sem lett a kedvencem.
Amikor főzni kezdtem, próbálkoztam másféle gyümölcsökkel is, így született a sárgabarack-krémleves. Most pedig dinnyeszezon van, úgyhogy érdemes kísérletezni vele is. Az a csodás a gyümölcslevesekben, hogy legtöbbjüket főzés nélkül is el lehet készíteni, és ha a hozzávalókat okosan válogatjuk, nem lesz kalóriabomba.
A mézédes sárgadinnye önmagában, felkockázva, kellemesen lehűtve is isteni. Ez az a gyümölcs, amelyhez kiválóan passzolnak a sós ízek, mint például a pármai sonka.
A sárgadinnye az egyik kedvenc gyümölcsöm. Sokan nem szeretik, mert elég intenzív illata van, nálunk például sokáig "tiltólistás" volt, csak légmentesen zárható dobozban tarthattam. Vagy gyorsan megettem.
Egészséges és szomjoltó
A sárgadinnye nagyon egészséges, tele van béta-karotinnal, C-vitaminnal és ásványi anyagokkal. Víztartalma magas, így melegben kiválóan hidratál. Az energiatartalma alacsony, így fogyókúrázóknak ideális, viszont szénhidráttartalma ehhez képest magas.
A sárgadinnyék közötti különbség a belső húsban rejlik, létezik sárga és zöld húsú fajta is. A receptet az utóbbiból készítsük. Ebbe a levesbe egy kis tejszín és fehérbor is kerül, valamint, ha jó édesen szeretnénk, akkor méz is.
Sárgadinnye-krémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab sárgadinnye
- 2 deciliter tejszín
- 3 evőkanál méz
- 2 deciliter fehérbor (aszú)
- 4 darab mentalevél (díszítésnek)
Elkészítés:
A dinnyét vágjuk félbe, magozzuk ki. Az egyik feléből karalábévájóval vágjunk gömböket, tegyük őket félre. A többi dinnyehúst turmixoljuk le.
A tejszínt, a mézet, a bort keverjük össze, és adjuk hozzá a turmixolt dinnyéhez. Ízlés szerint pici citromlevet is csepegtethetünk bele.
A dinnyegömböket szúrjuk fel egy hurkapálcára, ezzel díszítsük a levesünket.
Fotó: Getty Images