
Roppanós savanyú káposzta házilag: igazi vitaminbomba az őszi, téli napokra

Cikkek


A 10 legfinomabb spárgás recept: változatosan használhatod fel a tavaszi zöldséget

10 isteni desszert alig valamiből: maximum 4 hozzávalós recepteket mutatunk
Ropogós

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd

Isteni bogyós gyümölcsös süti epermázzal: kevert tészta az alapja

Krémes áfonyás smoothie: antioxidánsokban nem lesz hiány

Puha piskótakocka csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog

Gombás bundában sült csirkemell: egyszerű, de különleges ebéd
A savanyú káposzta C-vitaminban gazdag, érdemes nyersen fogyasztani, de főzésnél és sütésnél is hasznát lehet venni.
Ősszel és télen előkerül a savanyú káposzta, ami nyersen is fogyasztható, de rengeteg ízletes és kiadós fogás készülhet belőle, amelyek a hűvös napokon kifejezetten jólesnek majd. Ilyen a székelykáposzta, töltött káposzta, de még oldalassal is megsütheted, sőt rétestésztába pakolva is nagyon finom.
Ma már savanyú káposztát szinte bárhol lehet vásárolni, a nagymamák azonban maguk tették el a spájzba, sokszor akár 10–20 kiló káposztát is feldolgoztak. Ha te is kipróbálnád, milyen a házi, akkor készítsd el az alábbi receptet, 1-2 kiló káposztából is rengeteg savanyúd lesz. Fontos, hogy tiszta konyhában, tiszta eszközökkel dolgozz, alaposan nyomkodd meg a káposztát.
Savanyú káposzta

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 kilogramm káposzta
- 6 dekagramm só
- 4 darab babérlevél
- 1 teáskanál köménymag
- 35 szem egész bors
- 6 szem borókabogyó
Elkészítés:
A káposzta külső leveleit távolítsuk el, a többit alapos mosás után vékonyan szeleteljük fel, vagy káposztagyalun reszeljük le.
A reszelt vagy vágott káposztát helyezzük nagy edénybe, majd alaposan forgassuk egybe a sóval.
Sózás után adjuk hozzá a többi fűszert, alaposan forgassuk velük össze, majd a káposztát az öklünkkel, döngölő fával vagy tiszta nyújtófával ütögetve nyomkodjuk le, utána helyezzünk rá nehezéket, fedjük le.
A lefedett káposztát hagyjuk állni (az erjedés 2-5 napig is eltarthat, addig mindennap mozgassuk át a káposztát, döngöljük, azaz nyomkodjuk át). Ha a forrás befejeződött, vagyis a hab letisztult a tetejéről, akkor a káposztát helyezzük befőttesüvegbe, gondosan nyomkodjuk bele, öntsük rá a levét, ha szükséges, vízzel felöntve pótoljuk.
A házi savanyú káposzta jól lezárva, hűvös helyen sokáig eláll.
Fotó: Getty Images