
A legfinomabb roppanós savanyú uborka receptje – Télire is elteheted

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka
Ha szereted a kicsit savanyú, pikáns uborkaszeleteket hamburgerbe rejtve, akkor ezt a receptet mindenképpen próbáld ki.
Egy időben, amikor még többet jártam gyorsétterembe, csak azért kértem hamburgert, mert abban volt az általam imádott savanyúuborka-szelet. Legszívesebben kértem volna még bele, de sajnos mindegyik hamburgerbe csak egy járt. Szerencsére a barátaim nagy része nem szerette, így az övék legalább nálam kötött ki. Egy idő után elkezdtem kutakodni, hogyan tudnám reprodukálni otthon a receptet.
Ezt a fajta uborkát házilag sem nehéz elkészíteni, ráadásul sokáig el is áll, úgyhogy, aki hozzám hasonlóan szintén szereti, bármikor ehet belőle. Persze nemcsak hamburgerbe, hanem húsok mellé is szuper savanyúság.
Savanyú uborka

Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 liter víz
- 700 milliliter fehérborecet
- 200 gramm só
- 20 gramm cukor
- 1 kilogramm uborka (kovászolni való)
- 0.5 csokor kapor
- 4 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint színes bors
Elkészítés:
Az uborkákat tisztítsuk meg, a végeiket vágjuk le, majd szeleteljük fel, tegyük egy nagy tálba. Öntsünk rájuk 150 gramm sót, majd óvatosan forgassuk össze. Tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Másnap vegyük ki, tegyük az uborkákat egy szűrőbe, majd folyó víz alatt alaposan öblítsük át. Tegyük félre, hogy egy kicsit megszáradjanak.
Egy fém tálban keverjük össze a vizet, az ecetet, 50 gramm sót és a cukrot. Fontos, hogy a só és a cukor is tökéletesen feloldódjon.
A steril befőttesüvegek aljára szórjunk egy keveset a színes borsból, fektessünk rá egy kevés kaprot is. Tegyünk minden üvegbe egy gerezd megtisztított fokhagymát. Ezután jöhet a felszeletelt uborka.
Az ecetes keveréket melegítsük fel egy lábasban, majd öntsük az üvegbe egy ujjnyit hagyva a tetejétől. Egy fa spatulával kicsit nyomkodjuk le, hogy ne legyen levegős. Ha az uborkák kilógnak, öntsünk még rá az ecetes keverékből. Csavarjuk rá erősen a befőttesüveg tetejét, tegyük vízfürdőbe és forraljuk 15 percig. Vegyük ki a vízfürdőből, és hagyjuk egy napot pihenni, közben figyeljük, hogy a teteje légmentesen zárva maradjon.
Felbontás előtt 4-6 hétig pihentessük a kamrában.
Fotó: Getty Images