Selmeczi krumpli a nagyi receptes füzetéből: néhány alapanyagból, egyszerűen készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ügyes kezű nagymamák néhány szerény alapanyagból is csodát tesznek a családi étkezőasztalra, a Selmeczi krumpli is ilyen.
A régieknek sosem volt szükségük főúri alapanyagokra ahhoz, hogy változatos és finom ételeket készítsenek. A nehéz időkben, amikor örültek annak, ha a kamrában krumpli, hagyma és zsiradék lapult, nem estek kétségbe, ennyi bőven elég volt ahhoz, hogy kiadós és ízletes finomságot tálaljanak.
A Selmeczi krumpli varázslatos, pedig nincs benne semmilyen különleges alapanyag, lényegében egy mennyei hagymás krumpli tejföllel felturbózva. Egy biztos, érdemes kipróbálni, gyorsan elfogy és nagy lesz a meglepetés, hisz szerénysége ellenére tényleg nagyon finom köret kerül a tányérra.
Selmeczi krumpli
Hozzávalók 4 személyre
- 1.5 kilogramm krumpli
- 2 fej vöröshagyma
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
- 2 deciliter tejföl
Elkészítés:
A krumplit héjában főzzük puhára, akkor jó, mikor a villa vagy kés hegyét könnyen bele lehet szúrni.
Az elkészült burgonyát hűtsük ki, majd pucoljuk meg és vágjuk fel karikákra.
A megtisztított hagymát vágjuk fel finomra és magas falú fazékban, kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a tejfölt, keverjük el benne, 2 perc után a krumplit is forgassuk bele. Fűszerezzük sóval, borssal, majd 8-10 percig, gyakran kevergetve melegítsük a krumplit. Rögtön tálaljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors