Félórás, selymes tejszínes gombamártás - Tészták, húsok és zöldségek mellé is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ízletes gombamártás elkészítésével nem lesz sok gondunk, egyszerű krémes csoda, amit rengetegféleképpen használhatunk fel.
Én jobban szeretem a gombamártásokat kisebb csiperkegombából készíteni, mert szerintem sokkal zamatosabb, a tárkonytól pedig elképesztő ízvilága lesz. Tárkonyból, ha van rá lehetőségünk, használjunk frisset, de a szárított változat is megteszi.
A gombamártást mindig kétféle módon szoktam elkészíteni, de a menet és a hozzávalók mindig ugyanazok - a különbség a tálalásban van. Pürésíthetjük is, ezáltal nagyon selymes lesz a textúrája, húsokra vagy zöldségekre csurgathatjuk, de a gombákat - egészben vagy félben - benne is hagyhatjuk, így tésztával kínálhatjuk vagy egyszerűen ropogós kenyérrel tunkolhatjuk.
Selymes, tejszínes gombamártás
Hozzávalók 4 adaghoz
A mártás:
- 20 dekagramm gomba
- 4 fej mogyoróhagyma
- 6 dekagramm vaj
- 1 teáskanál tárkony
- 1 deciliter fehérbor
- 6 deciliter alaplé
- 2 evőkanál tejszín vagy tejföl
- ízlés szerint só és bors
Tálalás:
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A vajat kis láng felett megolvasztjuk, majd beletesszük a finomra vágott mogyoróhagymát, körülbelül 2 perc alatt üvegesre fonnyasztjuk. Ezután a felszeletelt gomba is a serpenyőbe kerül, sóval, borssal és tárkonnyal fűszerezzük, majd 5-8 perc alatt aranybarnára pirítjuk, a gomba levet fog ereszteni, akkor jó, ha az is elpárolog. A fehérbort ezután öntjük a gombára, alaposan elkeverjük vele, majd az alaplevet is ráöntjük, végül egybeforraljuk a tejszínnel vagy a tejföllel.
Ha szeretnénk, botmixerrel pürésíthetjük - tálalás előtt melegítsük fel.
A kész mártásra érdemes finomra vágott petrezselymet szórni.
Fotó: Getty Images