Selymes vaníliás süteménykrém: szinte minden sütifélébe jó

4
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez egy olyan alaprecept, amit mindenkinek ismernie kell: egy egyszerű piskótát is elképesztővé varázsol, de pohárkrémet is könnyedén készíthetünk belőle, ha friss gyümölcsökre pakoljuk. 

A vaníliás krém alapja - nem túl meglepő módon - a valódi vanília, és ez alatt nem a pár száz forintos vaníliaaromát kell érteni. Ebben a receptben vaníliakivonat szerepel, de ezt nem szabad összetéveszteni az olcsó verzióval: tényleg vaníliából készülő esszenciára van szükségünk. 

Igaz, hogy a vaníliakivonat nem olcsó mulatság, de abszolút megéri befektetni rá: általában 120 mililiteres üvegcsében árulják, de egy süteménybe vagy krémbe bőven elég belőle egy mokkáskanálnyi, úgyhogy nagyon sokáig lehet használni. Használhatunk helyette rendes vaníliarudat is, a kikapart magokkal helyettesíthetjük a kivonatot. 

Változatok a vaníliás krémre: 

  • Mogyoró- vagy mandulakrém: keverjünk 2 evőkanál őrölt mogyorót vagy mandulát a krémbe, amíg meleg.
  • Likőrkrém: adjunk hozzá 1-2 evőkanál rumot vagy konyakot, amíg meleg. 
  • Citromkrém: adjuk a tejhez egy citrom levét és héját, forraljuk fel. 

A krémnél egyedül arra kell figyelni, hogy a tojást nagyon óvatosan öntsük a forró tejhez, folyamatosan kevergessük, nehogy összerántsa a hő és tojásrántottánk legyen a végére. Azért, hogy ezt elkerüljük, érdemes egy kis meleg tejet, kb. 2 evőkanálnyit, a tojáshoz önteni, először azzal kikeverni, majd így önteni a többi tejbe. 

Vaníliás süteménykrém

vaníliakrémrecept

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 150 gramm cukor
  • 5 darab tojássárgája
  • 500 milliliter tej
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 0.25 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A tojássárgáját a cukorral alaposan, fehéredésig keverjük.
A tejet forraljuk fel a sóval és a vaníliával. Öntsünk egy kis meleg tejet a tojáshoz, hogy ne legyen akkora a hőmérséklet-különbség, majd fokozatosan, folyamatosan kevergetve öntsük bele a tejbe.

Alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha rátapad a fakanál hátuljára, készen van.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon