Tartalmas, krémes gomba Stroganoff: húsmentes opció tészta mellé
Garantáltan ez a legjobb gomba Stroganoff, amit valaha kóstoltál. Többféle gombából készítsd, attól lesz igazán gazdag az összhatás!
A vargánya szezonja júniustól egészen októberig tart, így érdemes kihasználni a melegebb hónapok nyújtotta gombagyűjtési lehetőséget. Az illatos, erőteljes aromájú erdei gombát szárított formában fűszerként is használhatod, ám frissen a legjobb: készítsd el ezt az egyszerű, fokhagymás olajban pirult változatát, amely gyors, de annál tartalmasabb és izgalmasabb.
A recept mindössze 5 hozzávalót igényel, és extraként feldobhatod egy kevés kakukkfűvel is, hiszen a fűszer intenzív aromája remekül kiegészíti a vargányát. Az elkészült fogást fogyaszthatod gyors vacsoraként egyszerűen pirítós mellé, vagy készítsd el hozzá ezt a krémes, szintén pár perces puliszkát.
A gombákat tisztítsuk meg egy nedves papírtörlővel, és vágjuk 4-5 mm vastag szeletekre.
Egy nagyobb serpenyőt hevítsünk fel az olívaolajjal, és 1-2 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a fokhagymát.
Adjuk hozzá a gombát is, és közepes hőfokon együtt is pirítsuk őket 2-3 percig, vagy amíg a gomba enyhe aranybarna színt nem kap. Sózzuk, borsozzuk, ha használunk, adjuk hozzá a kakukkfüvet.
Tetszőleges körettel, friss zöldségekkel fogyasszuk, vagy egyszerűen pakoljuk pirítósra.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu