Krémes gombás puliszka: szaftos ragu kerül az alapra

Gombas-puliszka-polenta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a gombás puliszka egy igazi kényeztető fogás: a krémes alapra egy gazdag és fűszeres zöldséges ragu kerül, amely könnyed ebéd és vacsora is lehet.

A puliszka és a gomba nagyon harmonikus párost alkotnak: mindkettő rusztikus, hagyományos étel, és a fűszerezéssel erre még jobban rájátszhatsz, ebbe a receptbe tárkony is kerül. A gombaragu egyszerűen készül, és ahhoz, hogy még izgalmasabb legyen, ne ragadj le egyetlen gombafajtánál. Csempéssz a keverékbe néhány shiitake vagy más illatos erdei fajtát, mint a vargánya, a rókagomba vagy a tinórú. Ha pedig nem mozogsz otthonosan a gombafajták és tartósításuk világában, akkor ebben a cikkben részletesebben is olvashatsz róluk.

Fontos, hogy ne a kukoricalisztet, hanem az intenzív sárga színű, kissé darabosabb darát válaszd, mivel abból lesz erőteljesebb ízű és rusztikus állagú az elkészült kása. A kukoricalisztként árult világos színű őrlemény egy kevésbé ízes és sápadtabb krémet eredményez.

Gombás puliszka

Gombas-puliszka-polenta

Hozzávalók 4 személyre

A puliszkához:

  • 125 g kukoricadara
  • 1 l víz
  • 3 ek olívaolaj
  • 0.5 tk

A gombaraguhoz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 5 szál zöldhagyma felkarikázva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 500 g gombakeverék feldarabolva
  • 0.5 tk
  • 1 ek almaecet
  • 2 ek friss tárkony apróra vágva
  • 1 csipet fekete bors
Recept idők

Elkészítés:

A puliszkához a sóval együtt kezdjük el melegíteni a vizet, és amikor szobahőmérsékletű, folyamatos kevergetés mellett lassan szórjuk bele a kukoricadarát. Semmiképpen se forró vízbe keverjük, mert akkor csomós maradhat.

Folyamatosan keverve főzzük 12-15 percig, majd ellenőrizzük az állagát: a puliszka akkor jó, ha krémesen folyékony, de ha nagyon sűrűnek éreznénk, keverjünk hozzá további 100-150 ml vizet.

Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá az olívaolajat is. Fedjük le, és tegyük félre.

Készítsük el a gombás feltétet. Hevítsünk fel egy közepes serpenyőt az olívaolajjal, majd pirítsuk benne 10 percig a fokhagymát, a zöldhagymát és a gombát.

Keverjük hozzá az összes többi hozzávalót, és hagyjuk, hogy további 2-3 perc alatt összeérjenek az ízek.

Porciózzuk a korábban elkészült puliszkát tányérokba, majd kanalazzuk rá a pirított gombát. Friss tárkonyszórással fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezt is szeretjük