Krémes gombás puliszka: szaftos ragu kerül az alapra

Gombas-puliszka-polenta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a gombás puliszka egy igazi kényeztető fogás: a krémes alapra egy gazdag és fűszeres zöldséges ragu kerül, amely könnyed ebéd és vacsora is lehet.

A puliszka és a gomba nagyon harmonikus párost alkotnak: mindkettő rusztikus, hagyományos étel, és a fűszerezéssel erre még jobban rájátszhatsz, ebbe a receptbe tárkony is kerül. A gombaragu egyszerűen készül, és ahhoz, hogy még izgalmasabb legyen, ne ragadj le egyetlen gombafajtánál. Csempéssz a keverékbe néhány shiitake vagy más illatos erdei fajtát, mint a vargánya, a rókagomba vagy a tinórú. Ha pedig nem mozogsz otthonosan a gombafajták és tartósításuk világában, akkor ebben a cikkben részletesebben is olvashatsz róluk.

Fontos, hogy ne a kukoricalisztet, hanem az intenzív sárga színű, kissé darabosabb darát válaszd, mivel abból lesz erőteljesebb ízű és rusztikus állagú az elkészült kása. A kukoricalisztként árult világos színű őrlemény egy kevésbé ízes és sápadtabb krémet eredményez.

Gombás puliszka

Gombas-puliszka-polenta

Hozzávalók 4 személyre

A puliszkához:

  • 125 g kukoricadara
  • 1 l víz
  • 3 ek olívaolaj
  • 0.5 tk

A gombaraguhoz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 5 szál zöldhagyma felkarikázva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 500 g gombakeverék feldarabolva
  • 0.5 tk
  • 1 ek almaecet
  • 2 ek friss tárkony apróra vágva
  • 1 csipet fekete bors
Recept idők

Elkészítés:

A puliszkához a sóval együtt kezdjük el melegíteni a vizet, és amikor szobahőmérsékletű, folyamatos kevergetés mellett lassan szórjuk bele a kukoricadarát. Semmiképpen se forró vízbe keverjük, mert akkor csomós maradhat.

Folyamatosan keverve főzzük 12-15 percig, majd ellenőrizzük az állagát: a puliszka akkor jó, ha krémesen folyékony, de ha nagyon sűrűnek éreznénk, keverjünk hozzá további 100-150 ml vizet.

Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá az olívaolajat is. Fedjük le, és tegyük félre.

Készítsük el a gombás feltétet. Hevítsünk fel egy közepes serpenyőt az olívaolajjal, majd pirítsuk benne 10 percig a fokhagymát, a zöldhagymát és a gombát.

Keverjük hozzá az összes többi hozzávalót, és hagyjuk, hogy további 2-3 perc alatt összeérjenek az ízek.

Porciózzuk a korábban elkészült puliszkát tányérokba, majd kanalazzuk rá a pirított gombát. Friss tárkonyszórással fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük