Fűszeres, mustáros tepsis karaj: a hús omlós, a pác ínycsiklandó
Ha szereted az omlós húsételeket, a fűszeres, mustáros karajnak nálad is ott a helye az asztalon.
A Dubarry módra készült hús mutatós és fenséges étel, mely viszonylag egyszerűen készül. Ebből a fogásból inspirálódva jött létre az alábbi recept. A hússzeletekre karfiol helyett kelbimbó került fehér mártással és sajttal, de a szósz sem a megszokott ízesítést kapja, szerecsendió helyett majoránna teszi izgalmassá.
A kelbimbóval sült hús fenséges, gusztusos fogás, beillik hétvégi ebédre. Így készítve még azok is megeszik a kelbimbót, akik nem rajonganak érte, a hús, a mártás és a sajt csodássá teszik. Az elkészült étel mellé kínálj krumplipürét vagy rizst, és a salátáról vagy a savanyúságról se feledkezz meg.
A kelbimbót forrásban lévő vízben főzzük 4-5 percig.
A vajat lábasban olvasszuk fel, utána szórjuk rá a lisztet és kicsit pirítsuk meg, majd fokozatosan öntsük fel tejjel, ízesítsük sóval, borssal és majoránnával, és főzzük addig, míg teljesen besűrűsödik.
A hússzeleteket klopfoljuk ki, fűszerezzük sóval és borssal, majd kevés olajon, serpenyőben 2-2 perc alatt pirítsuk meg mindkét oldalukon.
A hússzeleteket helyezzük tepsire vagy jénaira, utána halmozzuk a tetejükre a kelbimbót és a mártást, végül pedig borítsuk be reszelt sajttal. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és kb. 15 percig süssük.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu