Krémes krumplipüré fokhagymával dúsítva: a légies köretbe parmezán is kerül

pkpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A változatosság jó, ne félj az újdonságoktól, még az egyszerű krumplipürét is feldobhatod, sokkal ízletesebben kínálhatod.

A köretek színes palettáján a krumplipüré nagy kedvencnek számít, amit érdemes néha feldobni, néhány hozzáadott alapanyagtól sokkal ízletesebb lesz. A krumplipürét a leggyakrabban reszelt sajttal szokás felturbózni, de akár párolt zöldségekkel is egybekeverheted, vagy pirított szalonnával.

Maradva az egyszerűség vonalán, a fokhagyma kellemes, intenzív zamatával is feldobhatod a pürét, elég csak néhány gerezdet a tejjel összemelegíteni, így belefő az íze. Ha még krémesebb állagúra szeretnéd, akkor 1-2 evőkanál tejfölt is adhatsz a krumplihoz. A látvány és a pluszíz miatt tálalásnál finomra vágott metélőhagymát vagy petrezselymet is keverj a püréhez. Ha még erőteljesebb ízzel szeretnéd felruházni, friss rozmaringot is adhatsz a körethez.

Fokhagymás krumplipüré

pkpct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg burgonya
  • só ízlés szerint
  • 1 bögre (2,5 dl) tej
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg vaj
  • 2 marék parmezán
  • fehér bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A megpucolt burgonyát vágjuk közepes méretű kockákra, majd bő, forró, sós vízben főzzük puhára.

A tejet öntsük kisebb lábasba, tegyük bele a megpucolt, megtört fokhagymagerezdeket, melegítsük fel, utána a gerezdeket távolítsuk el.

A megfőtt krumplit szűrjük le, majd a vajjal (kevesebbet is lehet használni, de ennyivel lesz extrán selymes) és a fokhagymás tejjel krumplinyomó segítségével törjük krémesre. A püréhez keverjük hozzá a reszelt parmezánt, ízlés szerint fűszerezzük fehér borssal, ha szükséges, még sót is használjunk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük