
Krémes krumplipüré fokhagymával dúsítva: a légies köretbe parmezán is kerül

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Álomszép citromos, túrókrémes torta: sütés nélkül készül
Ropogós

Mediterrán, nyári lencsesaláta: fehérjedús ebéd 20 perc alatt

Házi kókuszos keksz néhány hozzávalóból: eteti magát, olyan finom

Ropogós pankomorzsában sült rákfalatok: pillanatok alatt kész

Hagymás, paradicsomos csirkemáj: így nem lesz kemény

Ragacsos brownie sok málnával: szétolvad a szádban
A változatosság jó, ne félj az újdonságoktól, még az egyszerű krumplipürét is feldobhatod, sokkal ízletesebben kínálhatod.
A köretek színes palettáján a krumplipüré nagy kedvencnek számít, amit érdemes néha feldobni, néhány hozzáadott alapanyagtól sokkal ízletesebb lesz. A krumplipürét a leggyakrabban reszelt sajttal szokás felturbózni, de akár párolt zöldségekkel is egybekeverheted, vagy pirított szalonnával.
Maradva az egyszerűség vonalán, a fokhagyma kellemes, intenzív zamatával is feldobhatod a pürét, elég csak néhány gerezdet a tejjel összemelegíteni, így belefő az íze. Ha még krémesebb állagúra szeretnéd, akkor 1-2 evőkanál tejfölt is adhatsz a krumplihoz. A látvány és a pluszíz miatt tálalásnál finomra vágott metélőhagymát vagy petrezselymet is keverj a püréhez. Ha még erőteljesebb ízzel szeretnéd felruházni, friss rozmaringot is adhatsz a körethez.
Fokhagymás krumplipüré

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg burgonya
- só ízlés szerint
- 1 bögre (2,5 dl) tej
- 3 gerezd fokhagyma
- 40 dkg vaj
- 2 marék parmezán
- fehér bors ízlés szerint
Elkészítés:
A megpucolt burgonyát vágjuk közepes méretű kockákra, majd bő, forró, sós vízben főzzük puhára.
A tejet öntsük kisebb lábasba, tegyük bele a megpucolt, megtört fokhagymagerezdeket, melegítsük fel, utána a gerezdeket távolítsuk el.
A megfőtt krumplit szűrjük le, majd a vajjal (kevesebbet is lehet használni, de ennyivel lesz extrán selymes) és a fokhagymás tejjel krumplinyomó segítségével törjük krémesre. A püréhez keverjük hozzá a reszelt parmezánt, ízlés szerint fűszerezzük fehér borssal, ha szükséges, még sót is használjunk.
Fotó: Getty Images