Kisvendéglők régi kedvence: aranybarnára sült dubarry csirkemell

csdcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mutatós, tepsiben készült étel becsapós, első ránézésre könnyű azt feltételezni, hogy bonyolult az elkészítése, valójában nagyon egyszerűen összedobható az ínycsiklandó fogás.

A dubarry módra készült étel annyit jelent, hogy valamilyen elősütött hús tetejére karfiolrózsa, besamelmártás és sajt kerül, így pirul az étel aranybarnára.

A dubarry igazi kényelmi étel, hisz tényleg nem kerül sok munkába az elkészítése, a húst elősütjük, félretesszük, a karfiolt kifőzzük, közben a mártás is meglesz, majd ez a mesterhármas jó sok sajttal kerül sütőbe. Az ízletes ételt a legjobb melegen fogyasztani, rizzsel vagy krumplival lehet kínálni.

Dubarry csirkemell

csdct

Hozzávalók 6 személyre

A hús:

  • 80 dekagramm csirkemellfilé
  • 1 darab karfiol
  • só és bors ízlés szerint
  • 25 dekagramm sajt
  • olaj kevés

Besamelmártás:

  • 4 deciliter tej
  • 5 dekagramm liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellet szeleteljük fel, a szeleteket kicsit klopfoljuk ki, majd mindkét oldalán sóval és borssal fűszerezzük a húst. A szeleteket kevés olajjal kikent forró serpenyőben mindkét oldalán süssük elő, addig, amíg a hússzeletek fehér színt kapnak, majd a kisült csirkemelleket szedjük tálcára és tegyük félre.

A rózsákra szedett karfiolt bő, sós vízben főzzük roppanósra.

A sajtot reszeljük le.

A besamelmártáshoz magas falú edényben olvasszuk fel a vajat, majd a lisztet keverjük el benne, utána apránként öntsük fel tejjel, miközben csomómentesre keverjük. Sóval, borssal szerecsendióval ízesítsük.

Az elősütött húst helyezzük tepsire, a serpenyőben maradt zsiradékot öntsük rá, majd pakoljuk rá a roppanós karfiolrózsákat, utána a besamelmártással öntsük nyakon, szórjuk meg a reszelt sajttal. A megpakolt tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-35 perc alatt süssük aranybarnára. A dubarryt tálaljuk rizzsel

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük