Orosz almatorta, ami csupa gyümölcs: kezdőknek is simán menni fog
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Szinte teljes egészében almából áll ez a csodás torta, csak egy kevés tészta tartja össze az édesre sült almát.
Ez az almatorta jórészt almából áll, szóval igazából nem is sütemény, hanem gyümölcs, mondhatnánk. Mégis szép, szeletelhető formája van, és igazi vasárnap délutáni tea, kávé mellé passzoló édesség, amit még egy bonyolultabb ebéd után is simán összerak az ember, mert a tésztát csak keverni kell, az almát szeletelni, majd az egészet egyetlen sütőedényben összerakni.
Nagyon kevés liszt és szinte semennyi vaj nincs benne, és ez nem csupán dietetikai szempontból érdekes. Ez a desszert tényleg az almáról szól, a tészta csak a darabok összetapasztására szolgál.
Sharlotka, az orosz almatorta
Hozzávalók 10 szelethez
- 8 kisebb darab alma (kb. 800 gramm)
- 3 darab tojás
- 100 gramm cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 125 gramm liszt
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokon.
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, felszeleteljük. Lecsepegtetjük a citromlével, elkeverjük.
Egy tálban habosra keverjük a tojást a cukrokkal, hozzáadjuk a lisztet. Elkeverjük. Egy kerek formát kivajazunk, majd beletesszük az alma felét. Rácsorgatjuk a tészta felét, majd rászórjuk az alma másik felét, a végén rálocsoljuk a maradék tésztát. Egy spatulával kissé összekeverjük, hogy a tészta mindenütt körbeölelje az almadarabokat.
A sütőbe toljuk és körülbelül egy óra alatt megsütjük. Porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors