Csirkés-brokkolis rakott tészta a sütőből: a teteje ropogósra pirul
A tészta különösen finom, ha sütőben összesütik. Csirkével és brokkolival készítve is fenséges.
A strata az olasz konyha remeke, egyfajta rakottas maradék kenyérből, zöldségekből és tojásból. Bár hivatalosan reggeliként kínálják, ebédként is megállja a helyét, nagyon laktató és tartalmas.
A tojásos alapba szinte bármi kerülhet, ami a hűtőben lapul, megmaradt paprika, paradicsom, karfiol, brokkoli, de bármilyen felvágottat is beletehetsz. A pékárut is bátran variálhatod, mehet bele szikkadt kenyér, maradék zsemle, kifli, de bagett is.
A fűszerezést sem kell túlgondolni, bár nagyon finom egy kevés mustárral és snidlinggel keverve, ezek el is hagyhatók. Ha van maradék tejszín is a hűtődben, azt is öntsd rá, úgy még krémesebb lesz.
Készítsük elő a hozzávalókat: a hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. A kenyeret kockázzuk össze. A sonkát kockázzuk össze. A brokkolit szedjük apró rózsákra.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy 2-3 liter űrtartalmú sütőtálat, tepsit.
Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a brokkolit. 3 percig pirítsuk.
Tegyük egy tálba a kenyeret, adjuk hozzá a hagymás-brokkolis alapot és a sonkát.
Egy másik tálban keverjük össze a tojást, a tejet, a mustárt, az apróra vágott snidlinget, sót, borsot. Öntsük ezt a keveréket a kenyeres-zöldséges alapra, forgassuk vele egybe.
Borítsuk a masszát az előkészített tálba, majd szórjunk a tetejére reszelt sajtot.
Toljuk a sütőbe kb. 40 percre, míg megszilárdul és a sajt a tetején aranybarna lesz.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu