Krémes rakott tészta főtt sonkával: rengeteg sajt kerül a szószba

7
Nyomtatás
rakott-teszta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A különböző maradékokból isteni ételeket készíthetsz, ha újragondolod őket, egy egészen új fogás születik belőlük.

A különböző rakottasok szuper maradékfelhasználó receptek, szinte bármilyen, a hűtődben kallódó felvágottat, zöldséget vagy sajtot belekeverhetsz, de a kamrában várakozó tésztának is hasznát veheted. 

Az alábbi rakott tésztához a húsvétról megmaradt főtt sonkát is felhasználhatod, amelyet egy selymes, sajtos besamelmártással forgatunk össze. Tésztából szinte bármilyet választhatsz, ami otthon akad, de ha teheted, érdemes üregessel készíteni, mint a makaróni vagy a penne, amelyeket kívül-belül átjár a szósz.

Hogy izgalmas legyen a textúrák játéka, a rakott tészta tetejére szórj egy adag zsemlemorzsát, így a kész étel egyszerre lesz krémes, puha és roppanós. Akár pankomorzsát is használhatsz, azzal még mutatósabb lesz a végeredmény.

Sonkás rakott tészta

rakott-teszta2

Hozzávalók 6 személyre

Alap:

  • 500 g tészta
  • 120 g vaj
  • 30 g liszt
  • 1 liter tej
  • 350 g cheddar sajt
  • 250 g főtt sonka
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 0.25 tk szerecsendió

Tetejére:

  • 40 g zsemlemorzsa
  • 1 ek vaj (+ a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A választott tésztát főzzük meg a csomagoláson írtak szerint, de az ott megadott idő előtt 2 perccel szűrjük le, hogy még ne legyen teljesen puha. Öblítsük át hideg vízzel, tegyük félre.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A vajat olvasszuk meg egy lábasban. Szórjuk rá a lisztet, keverjük egybe, majd fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett kezdjük el felönteni a tejjel. Keverjük csomómentesre, főzzük addig, míg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük.

A sajt kétharmadát keverjük a szószba, várjuk meg, míg elolvad, majd vegyük le a tűzről. Kóstoljuk meg, majd ízlés szerint még sózzuk. 

Keverjük a sajtszószba a tésztát és az összekockázott sonkát, majd öntsük az egészet egy vajjal kikent, 23x33 centis tepsibe. A tetejére szórjuk rá a maradék sajtot.

A vajat olvasszuk meg, keverjük össze a zsemlemorzsával, majd szórjuk azt is a tészta tetejére.

Toljuk a sütőbe 30 percre, míg a teteje szépen megpirul.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon