Tartalmas sonkás bableves: spanyol recept alapján készül
Észak-Spanyolország egyik kevésbé ismert tájegységéről, Asztúriából hoztunk neked egy isteni finom babos egytálételreceptet.
A különböző rakottasok szuper maradékfelhasználó receptek, szinte bármilyen, a hűtődben kallódó felvágottat, zöldséget vagy sajtot belekeverhetsz, de a kamrában várakozó tésztának is hasznát veheted.
Az alábbi rakott tésztához a húsvétról megmaradt főtt sonkát is felhasználhatod, amelyet egy selymes, sajtos besamelmártással forgatunk össze. Tésztából szinte bármilyet választhatsz, ami otthon akad, de ha teheted, érdemes üregessel készíteni, mint a makaróni vagy a penne, amelyeket kívül-belül átjár a szósz.
Hogy izgalmas legyen a textúrák játéka, a rakott tészta tetejére szórj egy adag zsemlemorzsát, így a kész étel egyszerre lesz krémes, puha és roppanós. Akár pankomorzsát is használhatsz, azzal még mutatósabb lesz a végeredmény.
A választott tésztát főzzük meg a csomagoláson írtak szerint, de az ott megadott idő előtt 2 perccel szűrjük le, hogy még ne legyen teljesen puha. Öblítsük át hideg vízzel, tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A vajat olvasszuk meg egy lábasban. Szórjuk rá a lisztet, keverjük egybe, majd fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett kezdjük el felönteni a tejjel. Keverjük csomómentesre, főzzük addig, míg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük.
A sajt kétharmadát keverjük a szószba, várjuk meg, míg elolvad, majd vegyük le a tűzről. Kóstoljuk meg, majd ízlés szerint még sózzuk.
Keverjük a sajtszószba a tésztát és az összekockázott sonkát, majd öntsük az egészet egy vajjal kikent, 23x33 centis tepsibe. A tetejére szórjuk rá a maradék sajtot.
A vajat olvasszuk meg, keverjük össze a zsemlemorzsával, majd szórjuk azt is a tészta tetejére.
Toljuk a sütőbe 30 percre, míg a teteje szépen megpirul.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu