
Tartalmas sonkás bableves: spanyol recept alapján készül

Észak-Spanyolország egyik kevésbé ismert tájegységéről, Asztúriából hoztunk neked egy isteni finom babos egytálételreceptet.
A régió egyik klasszikus fogása a Fabada Asturiana, ami egy fehérbabból készült étel, amelyet általában sertéshúsok keverékével készítenek.
Kihagyhatatlan része a klasszikus chorizo is, de például baconnel vagy a morcilla néven ismert spanyol vérkolbásszal is elkészítheted. Utóbbi természetesen véres hurkával is helyettesíthető. Bár a Fabadát Spanyolországban úgynevezett tanyababból főzik, ami ott őshonos, itthon sima fehérbabból is elkészítheted.
-
2023-09-16 07:50:02
-
2023-08-12 07:50:02
-
2023-05-01 07:50:02
Spanyol bableves

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg fehérbab
- 300 g sonka (csonttal)
- 1 szál füstölt chorizo
- 1 szál füstölt vérkolbász (helyettesíthető hurkával)
- 1 ujjnyi vastag szelet bacon
- 3 ek extraszűz olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 500 ml zöldség- vagy csirkealaplé
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 500 ml víz
- 2 db babérlevél
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A babot előző este áztassuk be.
Az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre az olívaolajon.
A korábban beáztatott babot csepegtessük le és öntsük rá a hagymás alapra.
Tegyük rá a csontos sonkadarabot, a szalonnát, a chorizót és a vérkolbászt, majd öntsük fel az egészet vízzel és alaplével, hogy ellepjék a húsokat. Adjuk hozzá a babérleveleket és tegyük fel főni az ételt.
Miután egyszer felforraltuk, vegyük le a lángot, és lassú tűzön, kb. 2 órán át főzzük. Félidőben hintsük meg az őrölt pirospaprikával.
Ha a húsok habot eresztenének, vagy túl sok zsír csapódik ki a sonkából és a kolbászokból, azt merjük le.
Főzés közben többször is keverjük meg finoman az ételt, nehogy leégjen. Ha úgy látjuk, hogy pótlásra szorul a bab alatt a lé, öntsünk még hozzá 1-2 dl vizet.
Ha megfőtt a sonka, a kolbásszal és a szalonnával együtt vegyük ki a lábosból. A csontról fejtsük le a húst, vágjuk apróra, míg a szalonnát és a kolbászt 2 ujjnyi darabokra. Utána tegyük vissza a babhoz a húsokat, és főzzük további fél órát.
Kóstolást követően ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd már tálalhatjuk is egy szelet friss kenyér kíséretében.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!