Szuper krémes lasagne gombával: sajtos besamel kerül a rétegek közé
Kétféle sajt gazdagítja a lasagnét, ennek köszönhetően elképesztően krémes lesz, míg a tetején pirult és ropogós.
A rakott fogások azért is népszerűek, mert sokféle alapanyagot csempészhetünk a raguba, akár maradékmentő fogásként tekintve rá.
Ezúttal egy zöldséges-húsos változatot készítettünk el, amelyben a zelleres, sárgarépás, zöldborsós, marhahúsos ragut egy kis fehérborral kínáljuk meg, majd besamelmártásba forgatjuk a tésztával együtt, és némi reszelt sajttal meghintve megsütjük.
A zöldségeket – zeller, hagyma, sárgarépa – mossuk meg, majd aprítsuk egészen pici darabokra, akár kockákra is.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd dobjuk rá a felaprított vöröshagymát. Kb. 5 percig közepes lángon pároljuk.
Ezután adjuk hozzá a felaprított sárgarépát, a zellert és a borsót is. Pároljuk együtt őket, 1-2 dl víz hozzáadása mellett, további 20 percig.
Amikor már kezd minden zöldség puhulni, akkor adjuk hozzá a darált húst. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, illetve adjuk hozzá a fehérbort.
Főzzük együtt kb. 20 percig.
Amíg fő a ragu, készítsük el a besamelt, és tegyünk fel főni vizet a tésztának is.
A besamelhez forraljuk fel a tejet egy kis lábasban, majd tegyük félre.
Egy közepes vagy kisebb lábasba tegyük bele a vajat, és kezdjük el hevíteni.
Amikor már finoman habzik, adjuk hozzá a lisztet, és egy habverővel keverjük csomómentesre.
Ezután 2-3 részletben adjuk hozzá a forró tejet, és folyamatosan keverjük, hogy csomómentes maradhasson. A legvégén sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, illetve reszeljünk bele egy kis szerecsendiót. Rottyantsuk össze, továbbra is folyamatos keverés mellett, majd vegyük le a tűzről.
A tésztához egy közepes lábasban forraljunk vizet egy teáskanál sóval. A tésztát elég félig megfőzni, hiszen a sütőben tovább fog puhulni.
Ha minden elkészült, először a besamelt keverjük a raguhoz, majd szedjük rá egy szűrőkanállal a tésztát is.
A tészta főzőlevével tudjuk szaftosabbá tenni a ragut, így ha kevés lenne a folyadék, a főzővízből nyugodtan merjünk a ragura 1-2 merőkanállal.
Forgassuk át a ragut a tésztával, majd ha az már mindent alaposan átjárt, öntsük egy tűzálló tálba.
Reszeljünk a tetejére sajtot, majd süssük kb. 20-25 percig 180 fokra előmelegített sütőben.
Amint elkészült, pár percet várjunk, hogy hűljön, majd tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
Olvasd el ezt is!