Egyszerű, villámgyors sós stangli leveles tésztából: macera nélkül készül
A világ legegyszerűbb sós stanglija leveles tésztából készül, megúszós, nagyon finom ropogtatnivaló.
A tökéletesen foszlós, réteges sós rúd receptjére a TikTokon bukkantam rá, méghozzá az egyik nagy kedvencem, Balkandad profilján. A szerb srác a rengeteg humoros videó mellett folyamatosan oszt meg recepteket is, amelyek nagy része számomra is ismerős a vajdasági családomnak köszönhetően.
A Slani Štapići, vagyis a „sós rudak” itthon is népszerűek a pékségek kínálatában, mégis megéri őket házilag elkészíteni, mert egy nagy adagot összességében sokkal olcsóbban hozhatsz ki, arról nem is beszélve, mennyivel finomabb is lesz.
A tésztát nem nehéz összeállítani, viszont kétszer is érdemes pihentetni, hogy igazán foszlós legyen. A hozzávalók mellett a technika is fontos: a rudakhoz fel kell tekerni a kinyújtott tésztát, így lesz szép réteges a belsejük.
A lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt keverjük össze. Ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda az olvasztott vajat, tejfölt és tejet. Keverjük össze, míg el nem kezd összeállni. Ekkor borítsuk lisztezett felületre, majd dagasszuk kb. 10 percig. Akkor jó, amikor rugalmas tésztagombócot kapunk.
Tegyük a tésztagombócot egy kiolajozott tálba, majd fedjük le konyharuhával. Tegyük meleg helyre pihenni 60 percre.
Borítsuk lisztezett felületre, majd osszuk 8 egyenlő részre, formázzunk belőlük gombócot.
Minden gombócot nyújtsunk ki egy 30 centi hosszú (a tepsink hossza) ovális formára. Utána nagyon szorosan tekerjük fel a tésztát a hosszabb oldalától kezdve, mint egy kakaós csigát. Picit görgessük át a feltekert rudat, hogy ne nyíljon majd szét. Járjunk el így a többi gombóccal is.
Tegyük a rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsibe (a szélük nézzen lefelé), fedjük le konyharuhával, hagyjuk pihenni még 30 percig.
180 fokon süssük 15 percig.
Közben keverjük össze a tetejére való sós borítást. Csorgassuk rá a rudakra úgy, hogy csíkokat kapjunk, majd süssük még őket 10-15 percig.
Még melegen kenjük át őket egy kevés olajjal, majd hagyjuk hűlni.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu