Spaghetti all'amatriciana, az olaszok szalonnás-paradicsomos tésztája

amatriciana - borito
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zsír mindennek jót tesz, még a paradicsomszósznak is, de nem csak ezért különleges ez a klasszikus olasz tészta.

Vannak alapanyagok, amiktől szinte minden étel jobb lesz. Ilyen alapanyag például a szalonna is. Hogy a Macskafogóban Lusta Dick még a joghurtot is szalonnával kéri, teljesen érthető dolognak tűnik. 

A zsír ízfokozó, tehát mindennek jót tesz, a só szintén, sőt. A paradicsom mellett viszonylag ritkán lép fel, itthon talán csak lecsóban párosul, pedig fantasztikus a kettő együtt, különösen most, mikor a leges-legfinomabb a paradicsom.

A guanciale az olaszok pácolt tokaszalonnája, erős ízű, zsíros, sütéskor a zsír nagy része elolvad, és csodás ízt ad a szósznak. Vele készül a híres carbonara is. Az étel eredetijében még nem volt paradicsom, csak szalonna, só, bors és tészta, a paradicsom 18. századi fejlesztése egy ősi pásztorételnek. 

Az amatriciana különlegessége azonban nem áll meg a szalonna-paradicsom kombináció hatásánal, hanem sok recept ennél továbbmegy, és kerül bele csípős csili is, a tetejére pedig pecorino romano megy majd. Fontos, hogy nem szabad olajat tenni a szalonna alá, lassan kell kiolvasztani a zsírját. 

Spaghetti all'amatriciana

amatriciana - 1

Hozzávalók 4 személyre

  • 100 gramm guanciale
  • 400 gramm paradicsom
  • 1 darab csili
  • 400 gramm spagetti
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat leforrázzuk, egy perc múlva leöntjük róluk a forró vizet, és lehúzzuk a héját. A szalonnát kockákra vágjuk, és egy vastag aljú serpenyőben lassan kiolvasztjuk a zsírját. Amikor már teljesen áttetsző, a pörcöket kiszedjük, félretesszük és a zsírt a serpenyőben hagyjuk. Beletesszük a felkarikázott paprikát. Hozzáadjuk a paradicsomot, és kb. 15 percig főzzük. A spagettit két perccel a dobozon feltüntetettnél rövidebb ideig főzzük, majd leszűrjük és a serpenyőben levő szószhoz adjuk. Hozzákeverjük a sajtot és további két percig együtt főzzük. Végül visszatesszük a serpenyőbe a szalonnát, és tálaljuk. Só nem véletlenül nincs a receptben, a szalonna és a sajt éppen annyira sósak, hogy nincsen rá szükség.

Ezt is szeretjük