Krémes egylábasos tészta 15 perc alatt: minden egy edényben készül
Ha csak egy fél óra ebédszüneted van, akkor is összedobhatod ezt a krémes tésztát, amely frissen, melegen a legfinomabb.
Ha valami könnyed, frissítő tésztaételre vágysz, és az sem utolsó szempont, hogy gyorsan kész legyen, próbáld ki ezt a citromos spagettit. Amíg kifő a tészta, elkészül a pesztó, aztán már csak egybe kell forgatni a kettőt.
A citromos pesztó ötlete a Milk Street oldalán jött velem szembe, és első olvasásra szerelem lett. A zöldfűszert citromhéj váltja le, a fenyőmagot pedig mandula, a jó minőségű parmezán és extraszűz olívaolaj azonban marad.
A citrom nem csak a pesztóban jelenik meg, a tészta főzővizében is helyet kap. A víz átveszi a citrom aromáját és színét, majd a tészta is magába szívja az ízeket. Nagyon könnyed, nagyon friss lesz a végeredmény, amit az illatos főzővízzel tehetsz még krémesebbé.
A citromokat mossuk meg, majd egy zöldséghámozó segítségével vékonyan szeljük le a héjukat, lehetőleg minél kevesebb fehér rész maradjon rajtuk.
Forraljunk egy lábasban picivel több mint 1 liter vizet, adjunk hozzá 1 tk. sót, a citromhéj felét és egy csipet cukrot. Forrásig melegítsük, főzzük 2 percig, majd szedjük ki a citromhéjakat. Tegyük a spagettit a vízbe, majd főzzük al dentére. Ha kész, a főzővizéből tegyünk félre 180 ml-t, a többit szűrjük le.
A citromhéj másik felét dobjuk aprítógépbe. Adjuk hozzá a mandulát és a parmezánt, majd dolgozzuk össze. Amikor morzsás az állaga, kezdjük el hozzáönteni az olajat úgy, hogy közben a gép dolgozik. Ha az olaj szépen elvegyült benne, kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Adjuk a kész tésztához a pesztót és 1 deci főzővizet. Keverjük egybe, ha szükséges, még főzővízzel krémesebbé tehetjük. Parmezánnal és reszelt citromhéjjal megszórva, rögtön tálaljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu