
Puha spanyol fánk kelesztés nélkül: a rosquillas húsvéti édesség

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Álomszép citromos, túrókrémes torta: sütés nélkül készül
Ropogós

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé

15 perces, meggyes-csokoládés szelet: hűsítő nyári desszert

Villámgyors, leveles tésztás pizza: utolsó pillanatos vacsi

Sajtos, csirkével töltött cukkini: ez lesz a nyár kedvence

Krémes, házi őszibarackfagyi: turmixgépben készül a nyári desszert
A fánk nem csak farsangi édesség, a spanyolok húsvétkor sütnek olajban sült finomságot.
A rosquillas, vagyis a spanyol fánk puha, könnyed textúrájú, olajban sült finomság, amit hagyományosan a húsvéti ünnepekre készítenek el.
A fánk mind az alapanyagát, mind a készítési módját tekintve nagyon hasonlít a másik tradicionális spanyol fánkhoz, a churroshoz, csak a formájukban különböznek: a churros hosszúkás, a rosquillas pedig kerek, a közepén - az amerikai fánkokhoz hasonlóan - lyukas. A spanyol fánkok kicsit kisebbek, mint az amerikai változat, a finomságot sütés után fahéjas cukorban forgatják meg.
Ha hasonlóan könnyed fánkreceptet keresel, készítsd el az olasz verziót, a zeppolét.
Spanyol fánk

Hozzávalók 8 adaghoz
- 160 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 1 darab citrom
- 50 gramm vaj (olvasztott)
- 60 milliliter víz
- 300 gramm liszt
- 1 zacskó sütőpor
- sütéshez olaj
- forgatáshoz cukor
- forgatáshoz fahéj
Elkészítés:
Egy kisebb tálban keverjük simára a cukrot, a tojásokat, az olvasztott vajat és a citrom héját, majd öntsük hozzá a vizet is. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a sütőport, majd a száraz és a nedves hozzávalókat forgassuk össze.
A tésztát borítsuk ki egy kilisztezett deszkára, gyúrjuk jól össze, hogy puha tésztát kapjunk. A kezünket olajozzuk meg, majd a tésztából formázzunk golyókat, lapogassuk ki őket fánkformára. Az ujjunkkal fúrjunk a közepükbe egy lyukat.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, süssük a fánkokat aranybarnára, majd azon melegében forgassuk meg őket fahéjas cukorban.
Fotó: Getty Images