Ropogós, fahéjas spanyol fánk – Készíts te is churrost

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A churros égetett tésztából készülő spanyol édesség, amit fahéjas cukorban meghempergetve, csokoládéöntettel szokás kínálni.

A churros tésztája a képviselőfánkhoz vagy a profiterolhoz hasonlít, csak ezt olajban sütik ki. Kétféle változata van, az egyik vajjal és tojással, a másik csak olajjal készül. Az olajos verzió kicsit ropogósabb, míg a vajas inkább puha és omlós. Spanyol piacokon hosszú csigaformában engedik a forró olajba, de egyszerűbb az egyenes változatot elkészíteni.

Eredetileg nem kerül cukor a tésztába, csak egy csipet só, de azért én 1-2 teáskanál cukrot is bele szoktam tenni. Nem kell édesnek lennie a tésztának, hiszen a fahéjas cukros borítás és a csokoládéöntet is megédesíti. 

Az égetett tésztához akkor kell hozzáadni a tojásokat, amikor már kicsit kihűlt. Ha a forró masszába ütjük bele a tojást, rántotta lesz belőle. A tojásokat egyesével adagoljuk és alaposan keverjük el a tésztával, lehet, hogy elsőre nem vegyülnek el szépen a hozzávalók, de kitartó keveréssel homogén massza lesz belőle.

A tésztarudakat körülbelül 170 fokos olajban süssük ki, de ha túl gyorsan barnulnak, csökkentsük a hőmérsékletet. Még melegen forgassuk meg őket fahéjas cukorban, majd csokoládéöntettel vagy hígabb csokoládépudinggal tálaljuk. 

Churros házilag

churrosrecept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 110 gramm liszt
  • 50 gramm vaj
  • 250 milliliter víz
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 csipet
  • 2 darab tojás
  • ízlés szerint olaj (sütéshez)
  • ízlés szerint fahéjas cukor (meghempergetéshez)

Csokiöntethez

  • 100 gramm étcsokoládé
  • 125 milliliter tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A vizet, a vajat, a cukrot és a sót tegyük egy kis lábasba. Közepes lángon forraljuk fel.

Adjuk hozzá a lisztet, közben folyamatosan kevergessük. 1-2 perc után, ha a homogén massza már elválik az edény falától, húzzuk le a tűzről.

Párszor forgassuk át, hogy hűljön a tészta, ha már nem tűzforró, akkor egyesével keverjük bele a tojásokat. A homogén tésztát töltsük át egy csillagcsővel ellátott habzsákba.

Készítsünk elő egy serpenyőt, öntsünk bele bő olajat, majd melegítsük fel 170 fokosra. Körülbelül 10 cm hosszú rudakat nyomjunk a forró olajba. 2-3 perc alatt aranybarnára sülnek.

Tegyük őket papírtörlővel bélelt tányérra, hogy a papír felszívja a felesleges olajat. Még melegen forgassuk meg őket a fahéjas cukorban.

A darabokra tört csokoládét és a tejszínt tegyük egy tűzálló tálba, majd a mikróba. 30 másodpercenként vegyük ki, keverjünk rajta egyet, ha a csokoládé elolvadt, készen is van.

A forró, fahéjas cukros churrost a csokiöntettel tálaljuk.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük