
Selymes és bársonyos aioli, a spanyolok csodás fokhagymakréme
Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
A legenda szerint az aioli feltalálója a kegyetlen Néró császár volt. Hogy ennek mennyi az igazságtartalma, nos, azt nehéz lenne megmondani. Bárki is találta ki, annyi bizonyos, hogy remekművet alkotott. Annak, aki szereti a fokhagymát, az aioli, alioli vagy ajoaceite maga lesz a mennyország.
Mivel nálunk nem árulnak aiolit a boltban, mint minden rendes spanyol szupermarketben, magunknak kell megcsinálni ezt a pompás fokhagymakrémet, de ez ne szegje kedvünket. Mozsárban kell készíteni, másképp nem lesz jó – ne higgyünk a youtube-os home-videóknak.
Az aioli izommunkát igényel
Nem feltétlenül szükséges, de jó, ha van otthon egy erős kezű férfi. Amennyiben van, bízzuk rá az aioli elkészítését, mi csak az instrukciókat adjuk - és csodáljuk a párunkat, ahogy izzad. Még egy macho espanol is segít a konyhában alkalmasint. Sőt, van egy- két fogás, melyről úgy tartják, jobb ízű lesz, ha egy férfi készíti el. Ilyen az aioli is.
Az eredeti recept szerint az aioliba nem kerül más, csak fokhagyma, egy kevés só és olívaolaj, viszont így nehezebb a kivitelezése, mint az alábbi módszerrel, ahol tojássárgáját is teszünk bele. A könnyebbség kedvéért a tojásos verziót közöljük. Még egy dolog: én olíva- helyett napraforgóolajat használok, mert azt tapasztaltam, hogy úgy könnyebb lesz a krém. De aki ragaszkodik az olívaolajhoz, nyugodtan készítheti azzal is. Az arány ugyanaz.
Aioli

Hozzávalók 6 adaghoz
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál só
- 1 darab tojássárgája
- 2.5 deciliter napraforgó- vagy olívaolaj
- ízlés szerint citromlé
Elkészítés:
Fotó: Getty Images