![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Csípős, füstös húsgombócok paradicsomos mártásban, ahogy a spanyolok csinálják
![Albondigas en chipotle cover](https://kep.index.hu/1/0/2988/29885/298851/29885133_2294233_c7324c12df42855977c7293c7b4a77e6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A spanyol paradicsomos húsgombóc egészen más, mint bármi, amit eddig kóstoltunk: egy titkos összetevő teszi különlegessé.
Persze, ismerünk többféle paradicsomos húsgombócot a hazai édestől az olasz-amerikai oreganósig, de ez a spanyol verzió egyikhez sem hasonlít. A gombócok állaga és a szósz íze is teljesen más, mint amit az eddig ismertektől megszokhattunk.
Az ember mindig gyanakvással áll az olyan receptekhez, melynek nevében nincs magyar szó, szóval gyorsan essünk is túl rajta: az étel neve albondigas en chipotle. Az albondigas nem más, mint apró húsgolyók, a chipotle pedig a füstölt és szárított jalapeno – az utóbbiból egy paradicsomos szósz készül, amelybe belekerül az előbbi; a végeredmény pedig egy mennyei fogás lesz.
Albondigas en chipotle
![Albondigas en chipotle cover](https://kep.index.hu/1/0/2988/29885/298851/29885163_5bdfb40ddbaba94a39d77f2bae2f75a8_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
A húsgombóchoz
- 500 gramm darált marhahús
- 2 fej hagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 darab tojás
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 100 gramm liszt
A szószhoz
- 1 darab 400 grammos hámozottparadicsom-konzerv
- 0.5 darab chipotle paprika-konzerv
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
A tálaláshoz
- tortilla
Elkészítés:
Először elkészítjük a húsgolyókat: a hagymát és a petrezselymet nagyon apróra vágjuk és a darált húshoz keverjük. Megy még bele a tojás és a zsemlemorzsa is – ha túl nedves, egy kis plusz morzsával stabilizálhatunk az állagán, nehogy szétessen!
Kis golyókat formázunk belőle, melyeket meghempergetünk lisztben, hogy lazán bevonja őket, majd 175 fokos bő olajban kisütjük őket, míg a külsejük aranybarna nem lesz (ezért fontos, hogy ne túl nagyokat csináljunk, hogy a belsejük is átsüljön, mire kívülről megpirulnak). Itatóspapírra szedjük őket.
Egy másik lábosban olajat hevítünk, és a felkockázott hagymát és az átnyomott fokhagymát elkezdjük közepes lángon párolni. 5-8 perc után mehet bele a paradicsom és a chipotle konzerv is, és kb. 15 percig rotyogtatjuk. Utána botmixerrel lepürésítjük teljesen, majd mehetnek bele a kis húsgolyók, és további 10 percig főzzük.
Ha kész, a séf javaslatára tortillával tálaljuk.
Ha pedig egy másik klasszikus spanyol tapasszal tálalnád, próbáld ki a patatas bravast!
Fotó: Street Kitchen
Olvasd el ezt is!