Isteni spanyol mandulatorta kevés munkával: liszt nélkül készül
A spanyol konyhát nem lehet nem szeretni, de nem csak az elő- és a főételek miatt népszerű, a desszertjeik is nagyon finomak.
A spanyol mandulatorta, avagy a Tarta de Santiago az egyik legnépszerűbb desszert a mediterrán országban, nevét a híres zarándokhely, Santiago de Compostela után kapta. A süti liszt nélkül, rengeteg mandulával készül, úgyhogy gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Bár eredetileg nyers, hámozott magvakból készítik, ha héjasat őrölsz le, azzal is tökéletes lesz. Akár meg is piríthatod a mandulát egy serpenyőben, hogy még mélyebb, intenzívebb íze legyen.
Maga a recept nagyon egyszerű, elronthatatlan, csak egybe kell forgatni az alapanyagokat. Arra figyelj egyedül, hogy a tojásokat és a cukrot jó habosra keverd, akkor az igazi, amikor elkezd kifehéredni, ettől lesz légies, levegős a tészta.
Spanyol mandulatorta
Hozzávalók 12 szelethez
- 250 gramm őrölt mandula
- 250 gramm cukor
- 5 darab tojás
- 1 darab biocitrom
- 1 tk fahéj
- 1 tk vaníliakivonat
- opcionális Amaretto likőr
- porcukor (a szóráshoz)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Ha egész mandulával dolgozunk, daráljuk le.
A tojásokat a cukorral verjük habosra, míg ki nem fehéredik. Adjuk hozzá a citrom reszelt héját, a fahéjat, a vaníliát és 1 ek. likőrt, ha használunk.
Egy spatula segítségével forgassuk bele a darált mandulát is.
Vajazzunk ki egy 24-25 centis torta- vagy piteformát, öntsük bele a masszát, oszlassuk el egyenletesen.
Toljuk a sütőbe, süssük 30 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük, ha szükséges, tegyük vissza 5 percre.
A formában hagyjuk hűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!