Isteni spanyol mandulatorta kevés munkával: liszt nélkül készül

mandulatorta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spanyol konyhát nem lehet nem szeretni, de nem csak az elő- és a főételek miatt népszerű, a desszertjeik is nagyon finomak.

A spanyol mandulatorta, avagy a Tarta de Santiago az egyik legnépszerűbb desszert a mediterrán országban, nevét a híres zarándokhely, Santiago de Compostela után kapta. A süti liszt nélkül, rengeteg mandulával készül, úgyhogy gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Bár eredetileg nyers, hámozott magvakból készítik, ha héjasat őrölsz le, azzal is tökéletes lesz. Akár meg is piríthatod a mandulát egy serpenyőben, hogy még mélyebb, intenzívebb íze legyen.

Maga a recept nagyon egyszerű, elronthatatlan, csak egybe kell forgatni az alapanyagokat. Arra figyelj egyedül, hogy a tojásokat és a cukrot jó habosra keverd, akkor az igazi, amikor elkezd kifehéredni, ettől lesz légies, levegős a tészta.

Spanyol mandulatorta

mandulatorta

Hozzávalók 12 szelethez

  • 250 gramm őrölt mandula
  • 250 gramm cukor
  • 5 darab tojás
  • 1 darab biocitrom
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • opcionális Amaretto likőr
  • porcukor (a szóráshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Ha egész mandulával dolgozunk, daráljuk le. 

A tojásokat a cukorral verjük habosra, míg ki nem fehéredik. Adjuk hozzá a citrom reszelt héját, a fahéjat, a vaníliát és 1 ek. likőrt, ha használunk.

Egy spatula segítségével forgassuk bele a darált mandulát is.

Vajazzunk ki egy 24-25 centis torta- vagy piteformát, öntsük bele a masszát, oszlassuk el egyenletesen.

Toljuk a sütőbe, süssük 30 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük, ha szükséges, tegyük vissza 5 percre.

A formában hagyjuk hűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük