Mennyei spanyol vaníliakrém: maradék mézeskaláccsal tökéletes pohárdesszert

natilla
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Könnyű elkészíteni, mutatós és az ünnepi asztalon is tökéletesen megállja a helyét a spanyol pohárkrém, a natilla.

Ha valami gyors és egyszerű ünnepi desszertet tennél az asztalra, amelyhez még a maradék sütit is fel tudod használni, a spanyol vaníliakrém a tökéletes választás. A rengeteg tojással készült krémet vanília és fahéj dobja fel, de a citrom- vagy narancshéj sem hiányozhat belőle.

Ha extrán vaníliás élményre vágysz, 1 vaníliarúd kikapart magját is add a tejhez, sőt, magát a rudat is, de kivonatból is érdemes házit használni. A krémet keményítővel kell sűríteni, a liszttel ellentétben ez biztosan nem lesz csomós, és az íze sem fog érződni.

Ha félsz, hogy kicsapódik a tojás, végezz hőkiegyenlítést, vagyis keverd ki egy kevés forró tejjel, csak utána add a többihez. 

A maradék süti felhasználása

Ha maradt az ünnepről mézeskalács, esetleg valamilyen keksz vagy piskóta, rétegezd velük a krémet. Tökéletes pohárdesszertet tehetsz majd az asztalra, ráadásul a picit megszáradt süteményt is új életre keltheted.

Spanyol vaníliakrém

natilla2

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 1 liter tej
  • 1 rúd fahéj
  • 1 darab biocitrom
  • 1 csipet
  • 8 darab tojássárgája
  • 4 evőkanál víz
  • 4 evőkanál keményítő
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 250 gramm cukor
  • maradék mézeskalács/keksz/süti
Recept idők

Elkészítés:

A citromot mossuk meg, zöldséghámozó segítségével vágjunk le a héjából egy 2-3 centi széles csíkot. 

A tejet melegítsük fel a fahéjrúddal együtt. Mikor forr, adjuk hozzá a citromhéjat és a sót. Kapcsoljuk le alatta a lángot, fedjük le alufóliával – vagy tetővel –, majd hagyjuk állni 30 percig. 

Egy tálban keverjük össze a szobahőmérsékletű tojássárgáját a vízzel és a keményítővel. Keverjük bele a vaníliakivonatot és a cukrot is. 

A tejből vegyük ki a fahéjrudat és a citromhéjat, majd tegyük vissza a tűzre. Kezdjük el melegíteni, amikor forr, vegyük kisebbre a lángot. Folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a tojásos keveréket, addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. 

Ha kész, vegyük le a tűzről, majd fedjük le folpackkal. Állítsuk az edényt hideg vízzel teli tálba. Ha átmelegedett körülötte a víz, cseréljük le hidegre. 

Készítsünk elő 8 poharat/tálkát: tegyünk mindegyik aljára összetört mézeskalácsot/kekszet vagy kockákra vágott piskótát, majd kanalazzuk rá a kihűlt krémet. Tegyük a hűtőbe tálalásig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük