Szaftos sonkával vagy ropogós prézlivel jobb a spárga? Modern és békebeli recept csatája

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Javában tart a spárgaszezon legnagyobb örömömre. És nem csak az enyémre. A spárga igen népszerű, ha későn érünk ki a piacra egy lusta szombat reggelen, már csak hűlt helyét találjuk. Sajnálom aranyos, de már mind elfogyott.

A spárgaszezon fájdalmasan rövid. Nagyjából hat hétig tart, április végétől júniusig. De nézzük a jó oldalát a dolognak: a spárga legalább nincs agyon nemesítve. Amíg terem, addig kell élvezni.

Én imádom, mindig veszek belőle legalább két csomaggal, ha van vele tervem, ha nincs, majd lesz belőle valami. Szeretek új recepteket kipróbálni ilyenkor. Félreértés ne essék, az elegáns fehér is mennyei, de a rusztikus kis zöld valahogy mégiscsak közelebb áll a szívemhez. Ennek a mostani kísérletnek is a szimpatikus zöld spárga lesz az alanya.

Sonkába tekert spárga

Kétféle módon készítettem el a spárgát. Van egy jól bejáratott, pofonegyszerű kis megoldásom, ami tényleg annyira, de annyira egyszerű, hogy szinte nem is recept, inkább csak egy ötletféle. Tavaszi grillezések alkalmával készítem el, és eddig kivétel nélkül mindig sikert arattam vele. A sonkába tekert spárga nevet adom neki, merthogy az, nem több és nem kevesebb. Két fenséges hozzávaló, az isteni zöld spárga és a hajszálvékonyra szelt serrano csodás egymásra találása. A sült zöldség szaftos sonkába tekerve roppanósra sül. Sütőben is készíthető, de faszenes grillen sütve leírhatatlanul finom.

Prézlis spárga

A második verzió a kísérleti nyúl, így még nem készítettem a spárgát. A százéves szakácskönyvben bukkantam a receptre és - hadd legyek őszinte - voltak kétségeim vele kapcsolatban. Nem sokkal bonyolultabb az elkészítési mód, mint az előző megoldás esetén. Az előkészített spárgát rövid ideig főzzük, majd bő vajon pirított prézlivel koronázzuk meg.

A kóstolásban társam, ahogy általában, a gasztronómiailag nyitott kétévesem, a kislányom. A sonkás spárgát imádta. A prézlis spárgánál az első falat után elhűlt arccal nézett rám, hogy ez meg mi a fene. Majd tovább ízlelgette a dolgot. Anya, ez finom. És tényleg az. Meglepő módon a százéves recept elképesztő, de finom, nagyon finom.

Nehéz a döntés. Azt mondanám, nem is tudok dönteni. Aki kedvet kapott a spárgacsatához, készítse el mindkettő verziót, döntse el és írja meg nekünk.

Spárga kétféleképpen

sparga45.gif

Hozzávalók 4 adaghoz

sonkás spárga

  • 1 csomag zöld spárga
  • 1 csomag serrano sonka

prézlis spárga

  • 1 csomag zöld spárga
  • 1 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál cukor
  • 2 darab borókabogyó
  • 50 gramm vaj
  • 2 evőkanál prézli
Recept idők

Elkészítés:

A zöld spárgát óvatosan megtisztítjuk. A szárat az alsó fás harmadánál megroppantjuk és kidobjuk.

A sonkás verzióhoz a spárgákat egyesével, kettesével a sonkával szorosan körbetekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire  - vagy a grillrácsra - fektetjük, és 200 fokon nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.

A prézlis spárga elkészítéséhez vizet forralunk sóval, cukorral, néhány szem borókabogyóval, és belepottyantjuk a spárgákat. Fontos, hogy a víz ne forrjon túlságosan, nehogy megsérüljenek a helyes kis spárgasípok. A spárgát 5-6 perc alatt készre főzzük. A vízből kiemelve óvatosan lecsepegtetjük. Egy serpenyőben vajat hevítünk, és a prézlit aranybarnára pirítjuk benne. A spárgát az illatozó vajas prézlivel tálaljuk.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon