Selymes, tejszínes spárgakrémleves – Klasszikus recept fehér spárgából

spárgakrémleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az első étel, ami eszünkbe juthat a tavaszi zöldségről, az a klasszikus, selymes spárgakrémleves.

A spárga, bármennyire is egészséges, még mindig úgy érzem, hogy nem kap megfelelő helyet a konyhákban. Nagyon rövid a szezonja, és ha a szezonnak vége, félő, hogy már csak fás példányokat kapunk, amelyekből már egyáltalán nem finomak az ételek.

Mostanában a zöld spárga sokkal népszerűbb, mint a fehér, talán azért, mert üdébb, roppanósabb, akár csak vajon megpárolva is tökéletes köretünk lesz. Ennek ellenére ne feledkezzünk meg a fehér spárgáról sem, amely hollandi mártássalvagy mint ebben a receptben, krémlevesként kényeztet. 

Spárgakrémleves

spárgakrémleves recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm fehér spárga
  • 200 gramm vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 250 milliliter zöldségalaplé
  • 1 evőkanál liszt vagy keményítő
  • 1.5 deciliter tejszín
  • 1 csipet szerecsendió (őrölt)
  • 1 csipet cukor
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A spárgát tisztítsuk meg úgy, hogy az aljából néhány centit vágjunk le. A fejét nem kell megpucolni, azokat vágjuk le. A spárga többi részét alaposan pucoljuk meg, különben keserű lesz az ételünk. Ha kész, daraboljuk fel. A hagymát vágjuk egészen apróra. 

Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, a hagymát dinszteljük meg rajta, majd adjuk hozzá a spárgát. Ha a sípok megpárolódtak, vegyük ki a serpenyőből, tegyük őket félre, a spárga többi részét hagyjuk az edényben. A többire szórjunk rá keményítőt vagy lisztet, keverjük meg, majd öntsük fel az alaplével. Ízesítsük sóval, szerecsendióval és cukorral. Fedjük le, lassú tűzön főzzük addig, amíg a spárga meg nem puhul. Öntsük hozzá a tejszínt, majd vegyük le a tűzről. 

Botmixerrel pépesítsük, majd tegyük vissza a sípokat a levesbe, úgy tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük