Spenótos csirke krémes parmezános szószban – Villámgyors egytálétel
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Tartalmas tojásos reggeli török módra: fűszeres joghurt az alapja
Mennyei lasagnevariációk: mutatjuk a 6 legfinomabb receptet
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Csirkéből vagy csirkemellből nem bonyolult ételt készíteni, de finom és nem száraz csirkemellet az asztalra varázsolni már nehezebb feladat.
Akármennyire is kacérkodom a vegetariánus étkezés gondolatával, alapvetően húsevő vagyok. Pontosabban fogalmazva, vannak olyan helyzetek, amikor elképesztő módon kívánom a húst. A napokban - egy futóverseny után - konkrétan rávetettem magam egy gyorsétteremlánc rántott csirkecombjaira, mert még azt sem tudtam kivárni, hogy gyorsan összedobjak valami egyszerű fogást. Az ilyen helyzetek kivédésére remek megoldást nyújtanak az úgynevezett egylábasos ételek, ezek tényleg úgy készülnek, hogy csak belepakolunk minden hozzávalót egy lábasba, jól összesütjük őket és már tálalhatjuk is.
A vitaminszegény téli hónapokban - januárban különösen - igyekezzünk szezonális, vitamindús élemiszerekből főzni. A spenót nagy kedvencem, de nem annyira főzeléknek, inkább köretnek. Ebben a receptben a spenót mellé csirke és koktélparadicsom kerül, amit egy parmezános szósz koronáz meg, ettől lesz szaftos, így biztosan nem fog kiszáradni.
Spenótos csirke parmezános szószban
Hozzávalók 2 személyre
- 2 darab csirkemell
- 40 gramm vaj
- 1 teáskanál oregánó
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 150 milliliter alaplé
- 1 doboz szárított paradicsom (olajos)
- 120 milliliter tejszín
- 100 gramm bébispenót
- 40 gramm parmezán (reszelt)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A csirkemelleket készítsük elő: sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg oregánóval. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel.
Egy nagy serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel a vaj nagyobbik részét, és tegyünk hozzá egy keveset a szárított paradicsom olajából. Tegyük rá a csirkemelleket, és mindkét oldalukat pirítsuk addig, amíg egy kicsit megbarnulnak. Arra figyeljünk, hogy a belsejük ne maradjon nyers. Ha kész, tegyük félre.
A szószhoz tegyük a maradék vajat a serpenyőbe, tegyük rá a hagymát, a fokhagymát, morzsoljuk rá az oregánót, majd adjuk hozzá a szárított paradicsomot. Lassan öntsük hozzá az alaplevet, a tejszínt, majd a végén a parmezánt, és kevergessük, amíg egynemű nem lesz. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A legvégén tegyük hozzá a spenótot, és addig főzzük, amíg megfonnyad. Ekkor tegyük vissza a csirkemelleket, és az egészet főzzük össze.
Fotó: Getty Images