Spenótos-krumplis egytálétel fokhagymás, tejszínes szószban: sütőben sül aranybarnára
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A spenót és a burgonya mellől nem hiányozhat a sajt sem, minél több, annál jobb, de a tejszínes szószon se spóroljunk.
Egyszerű alapanyagok, krumpli, spenót, tejszín és sajt, mégis csodálatos és összetett a végeredmény. A hajszálvékonyra szelt krumplit spenóttal és sajttal rétegezzük, végül tejszínes, fokhagymás, fűszeres szósszal öntjük nyakon. Ettől nem csak szaftosabb lesz, a krumpli is könnyebben és gyorsabban megpuhul.
A tejszínt friss rozmaringgal, kakukkfűvel és megtört fokhagymával főzzük össze, így a fűszerek tökéletesen átadják az ízüket a szósznak, amit utána könnyedén le lehet szűrni. A spenót mennyiségét lehet növelni/csökkenteni, ahogyan a sajt arányát is, mindenki döntse el maga, mennyire kedveli az adott hozzávalót.
Spenótos-krumplis egytálétel
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- 200 gramm bébispenót
- 375 milliliter tejszín
- 150 gramm sajt (gruyére)
- 1 szál rozmaring
- 1 szál kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- vaj
Elkészítés:
A burgonyákat pucoljuk meg, majd vágjuk nagyon vékony, 3-4 milliméteres szeletekre, tegyük félre.
Dobjuk egy serpenyőbe a bébispenótot, addig melegítsük, míg össze nem esik, ez kb. 2-3 percet vesz igénybe. Ha kihűlt, itassuk fel róla a nedvességet, próbáljuk meg picit kinyomkodni belőle.
A tejszínt, a megtört egész fokhagymákat, a rozmaringot és a kakukkfüvet melegítsük össze egy lábasban, ahogy forrni kezd, húzzuk le a tűzről. Hagyjuk picit hűlni, majd szűrjük le, hogy a fokhagyma és a fűszerek fennakadjanak.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy 23x30 cm-es jénait vagy tűzálló tálat.
A burgonya egyharmadát fektessük az előkészített tálba, sózzuk-borsozzuk, szórjuk rá a spenót felét, illetve a reszelt sajt harmadát. Ezt ismételjük meg még egyszer, majd a maradék krumplival és sajttal zárjunk.
A spenóttal rétegezett krumplit öntsük nyakon a fűszeres tejszínnel.
Fedjük le a tálat alufóliával, majd toljuk a sütőbe, kb. 45 percig süssük, míg a krumpli puha nem lesz. Szedjük le az alufóliát, majd tegyük vissza kb. 15 percre, hogy a teteje aranybarna legyen.
Fotó: Getty Images