Reszelt, ecetes torma: így készítsd el otthon a csípős finomságot
Miért ne készítenéd saját kezűleg a húsvéti sonka mellé a reszelt, ecetes tormát? Egyáltalán nem ördöngösség!
Nincs is jobb alapanyag a téli vas- és antioxidáns-pótláshoz, mint egy puha, pikáns sült cékla. Az ínyenc köret elkészítése nagyon egyszerű: a zöldség pucolása és darabolása után minden további munkát a sütő végez, így közben elkészítheted a menü többi részét.
A cékla mellett a másik sztárhozzávaló a torma, amely kiváló vírusölő tulajdonságáról ismert. Frissen is reszelheted, de ha nem szeretnél rá időt szánni, akkor használhatsz készen kapható csípős vagy csemege változatot is. Fontos, hogy a céklát az idő nagy részében fólia alatt süsd, így szaftos és krémes marad, és nem ég meg rajta a fűszeres pác.
A céklákat mossuk és hámozzuk meg. Ha nagyobb darabokat használunk, akkor vágjuk negyed cikkekbe, ha kisebbeket, akkor felezzük őket.
A páchoz keverjük össze az olívaolajat, a vörösborecetet, a tormát, a rozmaringot, a sót és a borsot, majd öntsük a feldarabolt céklára, és alaposan forgassuk össze.
Pakoljuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, és helyezzünk a cékla közé 4-5 gerezd megpucolt, egész fokhagymát. Fedjük le fóliával, és 180 fokos sütőben süssük puhára 45 perc alatt. Vegyük le a fóliát, emeljük a hőfokot 200 fokra, állítsuk a sütőt légkeveréses módra, és süssük további 4-5 percig, hogy a szélek megpiruljanak.
Köretként is kínálhatjuk, de pirítósra szeletelve is isteni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu