Fűszeres csirke puhára sült zöldségekkel: 10 perc munkával isteni vacsora
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Örök probléma nálunk, hogy mit készítsünk vacsorára vagy egy rohanós napon ebédre. Sajnos mindketten későn érünk haza a munkából, így már sokszor se energiánk, se időnk nincs főzni.
Nagymamám - szerencsére - sosem fogy ki a praktikákból. Mivel ezerféle állatot tart otthon, mindig ellát minket friss hússal, ami viszont sokáig csak a fagyasztóban pihen. Múltkor megint akart küldeni egy adagot, úgyhogy mondtam neki, hogy nincs hova tenni, mert még az előzőt sem volt idő elkészíteni.
Na, akkor jött a kioktatás. Miért nem csinálunk egy egyszerű sült csirkét, hát azzal nincs is semmi dolog, nem kell mindig túlgondolni. Tegyük be sütőzacskóba, dobjuk be a sütőbe, amíg sül, addig csináljuk a dolgunkat, vacsorára készen is van. Ezzel a lendülettel hozzám is vágott egy doboznyi sütőzacskót.
Már csak a szaft miatt is megéri
Nem rég, amikor este értünk haza a melóból, megpillantottam a sütőzacskós dobozt. Gondoltam, miért is ne? Kánikula volt, úgyhogy villámgyorsan kiolvadt a csirke, gyorsan beledörzsöltünk pár fűszert, amit otthon találtunk, betettük a zacsiba, öntöttünk rá egy kis olívaolajat és ment a sütőbe. Körülbelül 10 perc munkánk volt vele.
Isteni finom, omlós, szaftos lett a végeredmény. A hús leomlott a csontról, és a sütés közben kifolyt lé is fenséges volt. Legközelebb már okosabbak voltunk, többféle fűszert és zöldségeket is dobáltunk mellé. A répa fűszeresen édesre, a fokhagyma krémesre, a brokkoli pirultra sült.
Sült csirke zöldségekkel
Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 darab csirkecomb (alsó, felső)
- 5 darab répa
- 1 darab brokkoli
- ízlés szerint só, bors
- ízlés szerint fűszerkeverék (koriander, paprika, kömény, cayenne-bors, római kömény, fokhagymapor, kurkuma, gyömbér)
- 1 fej fokhagyma
- 1 deciliter olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, előbbit vágjuk négy részbe, utóbbit hagyjuk gerezdekben. A brokkolit szedjük rózsáira, a répákat pucoljuk meg, vágjuk negyedekbe, majd hasábokra. Tegyük őket egy tálba, majd alaposan fűszerezzük meg. Tegyük őket a csirke mellé a sütőzacskóba.
Öntsünk a sütőzacskóba körülbelül 1 deciliter olívaolajat és fél deciliter vizet, kicsit rázzuk össze, majd kössük be a száját. Tegyük a sütőzacskót egy tepsibe, szurkáljuk meg pár helyen, hogy távozni tudjon a gőz.
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 60 percig süssük, ha omlós a hús és puha a zöldség, készen van. Tálalásnál öntözzük meg a húst és a zöldségeket is a sütés közben keletkezett szafttal.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors