
Szaftos, vajas rizs – Sült fokhagyma roppan benne

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Édeskrumplis-cukkinis falatkák sütőben sütve: olajszag nélkül készül

Pihe-puha csokis kuglóf: csak keverd egybe a hozzávalókat

Próbáld ki Meghan Markle koktélparadicsomos tésztáját: olcsó és finom

Így távolítsd el a vörösborfoltot: 5 bevált tippet mutatunk

Krémes leves sült karfiolból: könnyed, mégis tápláló fogás
A rizshez csupán egyetlen új hozzávalót adtunk, amitől sokkal különlegesebb ízt kapott.
Nagyon szeretem a rizst, mégis néha úgy érzem, hogy nem eléggé ízes köret, az ember csak kifőzi, de valahogy senki sem lelkesedik érte. Pedig ha megfelelően ízesítjük, akkor teljesen másképp fogunk nézni rá.
Az egyik lényeges hozzávaló a vaj, amitől rögtön krémesebb textúrát kapnak a rizsszemek. A semleges ízű rizst pedig erős fűszerekkel vagy zöldségekkel is fel tudjuk dobni, például ropogósra sült fokhagymaszeletekkel.
Sült fokhagymás rizs

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 bögre rizs (hosszú szemű)
- 1.5 bögre víz
- 6 evőkanál vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
A fokhagymát vágjuk vékony szeletekre. A rizst mérjük ki.
Egy lábasban olvasszuk meg a vajat, tegyük rá a fokhagymákat, addig pirítsuk óvatosan, amíg aranybarnák nem lesznek és finoman el nem kezdenek illatozni. Ekkor vegyük ki őket, tegyük rá papírtörlőre. Kicsit sózzuk meg.
A vajat hagyjuk az edényben, tegyük rá a rizst, néhány percen át pirítsuk, óvatosan, hogy ne színeződjenek el a szemek. Közben egy másik lábasban forraljunk vizet. Ha a rizs picit megpirult, tegyük bele a forrásban lévő vízbe, vegyük le az erősséget, takarjuk le a lábast, főzzük a rizst puhulásig, illetve amíg a víz el nem párolog. Ez körülbelül negyed óra.
Amikor kész a rizs, tegyük rá a megpirított fokhagymákat, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images