Szaftos, vajas rizs – Sült fokhagyma roppan benne

sült fokhagymás rizs cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rizshez csupán egyetlen új hozzávalót adtunk, amitől sokkal különlegesebb ízt kapott.

Nagyon szeretem a rizst, mégis néha úgy érzem, hogy nem eléggé ízes köret, az ember csak kifőzi, de valahogy senki sem lelkesedik érte. Pedig ha megfelelően ízesítjük, akkor teljesen másképp fogunk nézni rá.

Az egyik lényeges hozzávaló a vaj, amitől rögtön krémesebb textúrát kapnak a rizsszemek. A semleges ízű rizst pedig erős fűszerekkel vagy zöldségekkel is fel tudjuk dobni, például ropogósra sült fokhagymaszeletekkel.  

Sült fokhagymás rizs

sült fokhagymás rizs recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 bögre rizs (hosszú szemű)
  • 1.5 bögre víz
  • 6 evőkanál vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

 A fokhagymát vágjuk vékony szeletekre. A rizst mérjük ki. 

Egy lábasban olvasszuk meg a vajat, tegyük rá a fokhagymákat, addig pirítsuk óvatosan, amíg aranybarnák nem lesznek és finoman el nem kezdenek illatozni. Ekkor vegyük ki őket, tegyük rá papírtörlőre. Kicsit sózzuk meg.

A vajat hagyjuk az edényben, tegyük rá a rizst, néhány percen át pirítsuk, óvatosan, hogy ne színeződjenek el a szemek. Közben egy másik lábasban forraljunk vizet. Ha a rizs picit megpirult, tegyük bele a forrásban lévő vízbe, vegyük le az erősséget, takarjuk le a lábast, főzzük a rizst puhulásig, illetve amíg a víz el nem párolog. Ez körülbelül negyed óra. 

Amikor kész a rizs, tegyük rá a megpirított fokhagymákat, majd tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük