A módszer, ahogy bárkivel meg lehet szerettetni a kelbimbót
Imádni vagy utálni lehet csak

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kelbimbó talán a leginkább megosztó zöldség, ami létezik. Ha a gyűlölők táborába tartozol, annak két oka lehet: az egyik, hogy szuperízlelő vagy, a másik, hogy egyszerűen nem etted még sütőben sütve.

Ha az első típusba tartozol, akkor büszke lehetsz különleges ízlelőbimbó állományodra, ha viszont a másodikba, még segíthetünk az ellenszenv visszafordításán.

A szuperízlelők az emberiség 25 százalékát teszik ki. Ők azok, akik akár tízszeres mennyiségű ízlelőbimbóval is rendelkezhetnek az átlagemberekhez képest. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy sokkal intenzívebben érzékelnek minden ízt, a kellemesebbeket és a kellemetleneket egyaránt. Így tehát, míg én, a közepes ízlelő éppen csak annyit érzek a kelbimbó keserűségéből, amitől különleges étellé válik számomra, egy szuperízlelőnek ez a keserűség elviselhetetlen mértékű.

Ne piszkáljuk hát szuperízlelő családtagjainkat, ha irtóznak a kelbimbótól, de próbáljuk meg elérni, hogy egy utolsó esélyt még adjanak ennek a remek téli zöldségnek, méghozzá a sütőben. A sült zöldségnek nem csak az íze lesz édeskés, de nagyon laktató is, simán elmegy vacsorának egy adag hideg tejfölbe mártogatva, de akár kéksajtot is morzsolhatok a tetejére, úgy még csodálatosabb.

Sült kelbimbó nagy szemű sóval és tejföllel

DSC 2337

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm kelbimbó
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 2 csipet nagy szemű só
  • 2 deciliter tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A bimbókat megtisztítom, szárukat levágom. A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A kelbimbókat egy tálba teszem, meglocsolom olíva olajjal és megszórom nagy szemű sóval. Alaposan elkeverem, hogy mindenütt egyenletesen bevonja őket az olaj. Sütőlapra terítem a kelbimbókat, majd a sütőbe tolom, és addig sütöm, míg kívülről kissé meg nem pirulnak, belül pedig puhák lesznek. Hideg tejfölbe mártogatva eszem.

Fotó: Ács Bori

Indítsd a januárt egészségesen!

Vágj bele idén a Veganuár-kihívásba, tarts 1-2 húsmentes napot, ha segítségre van szükséged a Mentes Anyu szakácskönyvét neked találták ki!

50 egyszerű, kipróbált és színes recept, ami garantáltan a család kedvence lesz! Ráadásul most 1300 Ft kedvezménnyel lehet a tiéd! Az egészség jegyében kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük