![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni fokhagymás padlizsánkrém pár hozzávalóból: tűzön sül puhára a zöldség
![padlizsánkrém2](https://kep.index.hu/1/0/3392/33922/339224/33922427_2597539_663ffa413246d4e8b768e50948ad2ed6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha tűzön - gázlángon - sütjük a padlizsánt, kap egy plusz füstös ízt, amitől sokkal finomabb lesz a mártogatós is.
Szuper alaprecept a padlizsánkrém, mégis szinte mindenki máshogyan készíti: ki vörös-, ki lilahagymával, sok vagy kevés fokhagymával, citromlével vagy ecettel savanyítva. Az alább olvasható recept így csak támpontot ad, nyugodtan lehet rajta alakítani ízlés szerint.
A krém alapját a padlizsán képezi, ami akkor lesz a legfinomabb, ha tűzön, feketére sütve készül. Ezt a módszert itt írtuk le korábban, érdemes így készíteni, hiszen egy olyan plusz füstös ízt kap a zöldség, amitől nagyon különleges lesz a mártogatós.
A kész padlizsánkrémet kenyérre kenve, pitával, chipsszel, zöldséghasábokkal kínáljuk, de érdemes a tetejére friss petrezselymet is szórni.
Padlizsánkrém
![padlizsánkrém](https://kep.index.hu/1/0/3392/33922/339224/33922437_83ecc8a8fd98e0da22f81495f23a7d0d_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 nagy darab padlizsán (250 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej hagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- opcionális citromlé/ecet
Elkészítés:
A padlizsánt süssük meg az itt leírt módon, ha van rá lehetőségünk, szabad tűzön. Hagyjuk hűlni 5 percig. Húzzuk le a héját, majd kanalazzuk ki a húsát.
Tegyük a padlizsánt egy vágódeszkára, majd egy éles kés segítségével vágjuk egészen apróra, míg majdnem pépes lesz.
A fokhagymagerezdeket és a hagymát pucoljuk meg, vágjuk egészen apróra. Adjuk a padlizsánhoz a sóval, borssal, olívaolajjal együtt. Ízlés szerint citromlével savanyíthatjuk.
Alaposan keverjük össze, fedjük le, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára, mielőtt tálalnánk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!