Isteni fokhagymás padlizsánkrém pár hozzávalóból: tűzön sül puhára a zöldség

6
Nyomtatás
padlizsánkrém2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha tűzön - gázlángon - sütjük a padlizsánt, kap egy plusz füstös ízt, amitől sokkal finomabb lesz a mártogatós is.

Szuper alaprecept a padlizsánkrém, mégis szinte mindenki máshogyan készíti: ki vörös-, ki lilahagymával, sok vagy kevés fokhagymával, citromlével vagy ecettel savanyítva. Az alább olvasható recept így csak támpontot ad, nyugodtan lehet rajta alakítani ízlés szerint. 

A krém alapját a padlizsán képezi, ami akkor lesz a legfinomabb, ha tűzön, feketére sütve készül. Ezt a módszert itt írtuk le korábban, érdemes így készíteni, hiszen egy olyan plusz füstös ízt kap a zöldség, amitől nagyon különleges lesz a mártogatós. 

A kész padlizsánkrémet kenyérre kenve, pitával, chipsszel, zöldséghasábokkal kínáljuk, de érdemes a tetejére friss petrezselymet is szórni. 

Padlizsánkrém

padlizsánkrém

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 nagy darab padlizsán (250 g)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • opcionális citromlé/ecet
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánt süssük meg az itt leírt módon, ha van rá lehetőségünk, szabad tűzön. Hagyjuk hűlni 5 percig. Húzzuk le a héját, majd kanalazzuk ki a húsát.

Tegyük a padlizsánt egy vágódeszkára, majd egy éles kés segítségével vágjuk egészen apróra, míg majdnem pépes lesz.

A fokhagymagerezdeket és a hagymát pucoljuk meg, vágjuk egészen apróra. Adjuk a padlizsánhoz a sóval, borssal, olívaolajjal együtt. Ízlés szerint citromlével savanyíthatjuk.

Alaposan keverjük össze, fedjük le, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára, mielőtt tálalnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon