Így készül a libanoni padlizsánkrém: tahini és petrezselyem ízesíti

padlizsánkrém
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mártogatósként, de isteni szendvicskrémként is megállja a helyét a libanoni kence, friss zöldséggel és ropogós kenyérrel is mennyei.

A libanoni padlizsánkrém, vagyis a baba ganoush annyiban tér el az általunk ismert recepttől, hogy ezt a változatot tahini és római kömény is gazdagítja. A hummuszt is az eszedbe juttathatja a libanoni kence, nagyon hasonló az ízesítése, ha a padlizsánt csicseriborsóra cseréled, kész is a közel-keleti mártogatós.

Tahiniből használhasz boltit is, de házilag is elkészítheted, én legutóbb nem találtam egyik üzletben sem, így magam állítottam össze ez alapján a recept alapján. A szezámmagpaszta mellől nem hiányozhat a friss citromlé, a petrezselyem és a sok-sok fokhagyma sem, ezek ellensúlyozzák a tahini enyhén kesernyés ízét.

Bár én a padlizsánt most sütőben sütöttem, grillen is elkészítheted, de akár a gáztűzhely lángján is megpiríthatod. 

Libanoni padlizsánkrém

padlizsánkrém2

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 kilogramm padlizsán
  • 2 evőkanál olívaolaj (plusz a sütéshez)
  • 1 evőkanál tahini
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.25 teáskanál római kömény
  • 4 evőkanál citromlé
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Vágjuk hosszában félbe a padlizsánokat. Kenjük be olívaolajjal mindkét oldalukat, majd tegyük őket a vágott felükkel lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Egy villa segítségével szurkáljuk meg a padlizsánt pár helyen, majd toljuk a sütőbe. 

Süssük 30-35 percig, míg teljesen puha nem lesz.

Hagyjuk a padlizsánt 15 percig hűlni, majd kanalazzuk a húsát egy tálba. 

Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, a fokhagymát reszelve, a petrezselymet aprítva. Egy villával nyomkodjuk szét a padlizsánt, keverjük alaposan össze a hozzávalókkal, de akár botmixerrel is át lehet menni rajta, ha túl darabos. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, de citromlével is lehet még ízesíteni.

A tálat fedjük le, tegyük a hűtőbe, majd jól behűtve tálaljuk a padlizsánkrémet.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük