
Sütőben sült polentahasáb semmi munkával: hűs tejföllel a legfinomabb

A puliszka, avagy elegánsabb nevén a polenta kukoricalisztből készült krémes köret, egyszerű és olcsó fogás.
A puliszka gyakorlatilag főzött kukoricadara, amely régen a szegények eledele volt, de ma már elegáns vendéglőkben is kínálják köretként. Nagyon jól illenek mellé a szaftos húsételek, pörköltek, de a vegetáriánusoknak is ajánljuk, például ezt a gombás feltéttel készült változatot.
Ha kicsit csavarnál a recepten, akkor a masszát süsd meg kis hasábokban egy kevés zöldfűszerrel, készíts hozzá valamilyen mártogatóst, de akár ketchuppal vagy tejföllel is eheted. Így lesz roppanós kívül, belül pedig finom puha.
Sült polentahasábok

Hozzávalók 4 személyre
- 470 milliliter víz
- 160 gramm kukoricadara
- 1 evőkanál petrezselyem (aprított)
- 1 teáskanál só
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- ízlés szerint bors
- a kenéshez olaj
Elkészítés:
Egy lábasba öntsük bele a vizet, kicsit sózzuk meg. Amikor gyöngyözni kezd, vegyük lejjebb a lángot, majd fokozatosan keverjük bele a kukoricadarát, közben folyamatosan kevergessük, hogy ne legyen csomós. Adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, fokhagymaport, a maradék sót és a borsot, és jól forgassuk össze, és várjuk meg, amíg a massza besűrűsödik.
A kész masszát egyengessük el egy sütőpapírral bélelt tepsin. Tegyük a hűtőbe 2 órára pihenni.
Ha letelt az idő, akkor vágjuk egyforma nagyságú hasábokra.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Kenjük le olajjal, majd süssük a hasábokat 20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!