Sütőben sült polentahasáb semmi munkával: hűs tejföllel a legfinomabb

polenta hasábok cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A puliszka, avagy elegánsabb nevén a polenta kukoricalisztből készült krémes köret, egyszerű és olcsó fogás.

A puliszka gyakorlatilag főzött kukoricadara, amely régen a szegények eledele volt, de ma már elegáns vendéglőkben is kínálják köretként. Nagyon jól illenek mellé a szaftos húsételek, pörköltek, de a vegetáriánusoknak is ajánljuk, például ezt a gombás feltéttel készült változatot.

Ha kicsit csavarnál a recepten, akkor a masszát süsd meg kis hasábokban egy kevés zöldfűszerrel, készíts hozzá valamilyen mártogatóst, de akár ketchuppal vagy tejföllel is eheted. Így lesz roppanós kívül, belül pedig finom puha. 

Sült polentahasábok

polenta hasábok recept ok

Hozzávalók 4 személyre

  • 470 milliliter víz
  • 160 gramm kukoricadara
  • 1 evőkanál petrezselyem (aprított)
  • 1 teáskanál
  • 0.5 teáskanál fokhagymapor
  • ízlés szerint bors
  • a kenéshez olaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy lábasba öntsük bele a vizet, kicsit sózzuk meg. Amikor gyöngyözni kezd, vegyük lejjebb a lángot, majd fokozatosan keverjük bele a kukoricadarát, közben folyamatosan kevergessük, hogy ne legyen csomós. Adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, fokhagymaport, a maradék sót és a borsot, és jól forgassuk össze, és várjuk meg, amíg a massza besűrűsödik.

A kész masszát egyengessük el egy sütőpapírral bélelt tepsin. Tegyük a hűtőbe 2 órára pihenni.

Ha letelt az idő, akkor vágjuk egyforma nagyságú hasábokra. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Kenjük le olajjal, majd süssük a hasábokat 20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük