Sajtos, juhtúrós pogácsa bármilyen alkalomra: sokáig puha marad a tészta
A sajtos rudat talán csak a pogácsa tudja a képzeletbeli trónról letaszítani, add meg az esélyt ennek a receptnek.
Bár a zsenge, ropogós retek sem hiányozhat a tavaszi asztalról, érdemes kipróbálni más formában is: ha még sosem sütötted meg, itt az idő! Teljesen átalakul a sütőben, krémes állaga lesz, ízre pedig nem csípős, inkább édeskés.
Minden nélkül, sóval, borssal, olajjal sütve is isteni, de ha szeretnéd feldobni valamivel, öntsd nyakon fokhagymás barna vajjal. Ha a vajat tűzhelyen melegíted, és miután elolvadt, még fent hagyod picit, a színe elkezd barnára váltani, diós illata és aromája lesz. Érdemes kipróbálni fokhagymával keverve is.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
A retkeket alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a szárukat/gyökerüket. A kicsiket vágjuk félbe, a nagyokat négybe. Tegyük őket egy tálba.
Locsoljunk rájuk olajat, majd sózzuk, borsozzuk őket, alaposan forgassuk egybe. Borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk a sütőbe 20-30 percre. 10 percenként keverjük át, hogy egyenletesen piruljon.
Közben a vajat tegyük egy kis lábasba, kezdjük el melegíteni. Hagyjuk 3-4 percig a tűzön: ha elkezd barnulni és diós illata van, húzzuk le a tűzről. Hagyjuk hűlni 1-2 percig, majd keverjük bele a zúzott fokhagymát.
A kész retket öntsük nyakon a barna vajjal, forgassuk vele egybe, majd rögtön kínáljuk. Ízlés szerint zöldfűszerrel is megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu