A 10 legjobb recept zsenge retekből: krémes tzatziki, rizottó és saláta is készülhet belőle

sültretek
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha tavasz, akkor zsenge retek, nem csak nyersen ropogtatva, megsütve is isteni, próbáld ki minél többféle formában.

Ha a tavaszt egy zöldséggel kellene jellemeznem, akkor a retket mondanám, a ropogós zöldség egy szelet vajas kenyeret is feldob, de akár meleg ételek főszereplője is lehet. Ha szeretnéd, készíthetsz belőle savanyúságot vagy salátát is, húsok mellé, de szendvicsbe pakolva is isteni lesz.   

Az alábbi válogatásban összeszedtük a személyes kedvenceinket, érdemes őket sorra venni, ha szívesen újítanál a megszokott felálláson.

Sütőben sült retek

Lehet, hogy elsőre meglepő, de a retek mennyei lesz, ha megsütöd, ha egyszer kipróbálod, csak így fogod készíteni. A ropogós zöldség egészen krémes lesz a sütőben, de az íze is átalakul, nem csípős, inkább édeskés lesz. Sütheted simán olajjal vagy vajjal, egy kevés sóval és borssal, de zöldfűszerekkel is gazdagíthatod. 

retek

Tavaszi rizottó

Ha már eljutottál addig, hogy megsütöd a retket, próbáld ki alapanyagként is, más zöldségekkel keverve, rizottóba főzve. A retket serpenyőben is megpiríthatod, úgy gyorsabban elkészül, majd utolsó mozzanatként, a vajjal együtt keverd a krémes rizottóba. A rizsbe még gomba, spenót, zöldborsó is kerül, de szezonjában spárgával is dúsíthatod. 

37591061 f029c6ad6f5c79dd23edaf73eb959052 wm

Okroshka

Nagyon hűsítő és friss ez a kefires leves, nemcsak a leve, de a levesbetét is izgalmas. Friss, ropogós zöldségek, illetve főtt krumpli és tojás is kerül bele, majd az egészet mustáros-citromos kefirrel kell nyakon önteni. Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de hidd el, tökéletes harmóniában állnak majd az ízek, egy meleg tavaszi napon biztosan nagyon jól fog esni. 

38788945 2958663 5687b1ef887314373b85f8e39ade890b wm

Turmix retekkel

Ha olyan reggelivel indítanád a napot, amely tápláló és még a diétádba is belefér, készíts retekből turmixot, garantáltan lerobbantja a zsírt, de még a májműködést és az epetermelést is serkenti. A retek mellé érdemes céklát és répát is keverni, hogy még finomabb legyen, illetve egy kevés joghurttal teheted krémesebbé. 

retek3

Édes-savanyú retek

A retek nem csak nyersen ropogtatva és sütve isteni, savanyúságként is érdemes kipróbálni. Ecetes-cukros lében tedd el, illetve a só, bors mellé érdemes mustármagot és chilit is tenni, hogy még finomabb legyen. Figyelj arra, hogy ecetből nagyon enyhét használj, az alma- vagy fehérborecet jó választás. 

37254315 c9b3ba603f9c3ad154e8b4edfe43c845 wm

Citromsárga pácolt retek

Ha más formában is kipróbálnád a klasszikus savanyúságot, készítsd el ezt a koreai receptet. A retket rizsecettel és kurkumával kell keverni, utóbbi adja meg a gyönyörű sárga színét. Bár télen jégcsapretekkel érdemes készíteni, tavasszal próbáld ki zsenge pirossal, nagyon mutatós és finom is lesz.

29181879 8f2472da7da59184cad3690e5046e8c1 wm

Uborkasaláta retekkel

Ha szeretnéd megőrizni a retek ropogósságát és frissességét, készíts belőle salátát. A klasszikus tejfölös uborkasalátát is kiegészítheted a piros tavaszi zöldséggel, de tehetsz bele újhagymát, sőt, akár kaprot is, hogy még üdébb legyen az összhatás. Ha szereted a pikáns ízeket, egy kevés chilit is keverj bele.

retek2

Arab saláta

Ha ennél egy fokkal tartalmasabb, de azért könnyed fogást készítenél, gazdagítsd a salátát ropogós pitával, az arab recept, a fattoush isteni finom. A megpirított lepénykenyeret friss, ropogós zöldségekkel kell összekeverni, majd íróval összeforgatni. Egy kevés citromlével és friss petrezselyemmel érdemes még üdébbé tenni. 

29089271 0802c298272ea6f85376bfa977642407 wm

Majonézes krumplisaláta

A klasszikus majonézes krumplisalátát is feldobhatod retekkel, adj még hozzá zsenge zöldborsót, főtt tojást, szárzellert, mindegyik olyan pluszízzel ruházza fel, amitől még finomabb lesz a végeredmény. Hogy ne legyen túl tömény, a majonézt egy kevés joghurttal vagy tejföllel lágyíthatod. 

retek4

Retektzatziki

Ha pedig tényleg a retket szeretnéd a középpontba állítani, ne adj hozzá semmilyen más zöldséget, ami elvonhatja róla a figyelmet. Reszeld le, keverj hozzá krémes görög joghurtot, fokhagymát, és készíts belőle mennyei tzatzikit, amely húsok mellé is tökéletes lesz. 

Fotók: Getty Images, Ács Bori, Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük