Édesre és krémesre sült retek selymes mustáros-vajas szószban

retek2
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A csodaszép élénkpiros retek méltatlanul mellőzött zöldség, pedig elképesztően egészséges, sokoldalúan feldolgozható.

A retek az egyik legeslegnagyobb kedvencem. Egész évben belekerül a kosaramba, mindig a szezonnak megfelelően. Ősszel és télen a jégcsap- és fekete retek. Tavasszal és nyáron pedig a hatalmas fehér sörretek és természetesen a csodaszép zsenge, olykor csípős, pikáns piros fajta, a hónapos retek.

Most ez utóbbi kerül terítékre egy izgalmas köret formájában, de egy kevés főtt gabonával akár remek főétel is kerekedhet belőle. De előbb nézzük, mit tud a retek.

Igazi szuperzöldség

Bizony ám. Tele van vitaminnal, ásványi anyaggal. Nagyobb mennyiségben található benne A-, B-, C-  és K-vitamin, emellett kalcium, magnézium, kálium, vas és illóolajok. Kiváló rostforrás, kalóriatartalma viszont alacsony, segíti a szervezet méregtelenítését azzal, hogy fokozza az emésztést, valamint a máj és az epe működését. Mondhatjuk, hogy az egyik legszuperebb diétás alapanyag.

Sütve egyszerűen isteni

Meglepő gondolat, de nem elvetemült. A sütőben sült retek elképesztően finom. Kívül isteni ropogósra sül, belül puhább, de megőrzi tartását. A krémes vajas-mustáros szósz a harmadik állag, mely felteszi az i-re a pontot. Remekül passzol hozzá a hagymák legenyhébbike, a snidling. Ha valaki a karakteresebb ízeket kedveli, más zöldfűszerrel is kipróbálhatja.

Sült retek mustáros-vajas szószban

retek

Hozzávalók 4 adaghoz:

Sült retek

  • 1 kilogramm retek
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál só és bors

Szósz

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál snidling
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A szárakat eltávolítjuk. A retket megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk. Egy tálban olívaolajjal összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk.

A retket egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk. Forró sütőbe toljuk, nagyjából 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

A sütési idő vége felé a vajat felolvasztjuk, majd a mustárral kikeverjük. A kész retkeket átöntjük egy tálba, összeforgatjuk az öntettel, majd megszórjuk apróra darabolt snidlinggel. Azonnal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük