
Répakrémleves szezámmagpasztával - A tahini új dimenzióba repíti a megszokott alapanyagot

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Ötfűszeres tofu kínai módra: ilyen jót étteremben sem eszel

Nyárköszöntő málnás galette: omlós tésztában sül az édes töltelék

Frissítő, epres limoncello spritz: ezzel indítsd a nyarat

Puha, kukoricalisztből készült lepény: bármivel megpakolhatod

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében
Ez nem csak egy szimpla krémleves: három szokatlan lépés teszi igazán különlegessé, elkészíteni viszont egyszerű.
Ha egy zöldséget nem szeretsz, süsd meg, de ha kedveled, akkor is tedd vele ugyanezt, mert még jobb lesz. Most nem csak, hogy magát a sült zöldséget ajánljuk fogyasztásra, de még egy lépéssel továbbmentünk és krémlevest készítettünk a mély, édes ízűre sült répából.
A sült répa már önmagában is nagyon ízletes és egészséges, de egy kis szezámmaggal, annak is rögtön két külön formájával kiegészülve egészen csodálatos.
Répakrémleves

Hozzávalók 4 személyre
A leveshez
- 1 kilogramm sárgarépa
- 1 darab narancs
- 1 darab hagyma
- 1 mokkáskanál friss reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
A tálaláshoz
- 2 evőkanál tahini
- 2 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokon.
A répát megpucoljuk, hasábokra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Lecsepegtetjük olívaolajjal, sózzuk. A narancsot héjastul gerezdekre vágjuk és a répahasábok közé helyezzük. Betesszük a sütőbe, addig sütjük, míg meg nem puhul, ez kb. 30 perc.
Közben egy lábosban egy kevés olajon megpároljuk a felaprított hagymát, hozzáadjuk a lereszelt fokhagymákat és a gyömbért. Hozzáadjuk a megpuhult répát, majd felöntjük alaplével vagy vízzel úgy, hogy bő kétujjnyira ellepje. Leturmixoljuk.
Tálaláskor kevés tahinivel meglocsoljuk és szezámmagot szórunk rá.
Fotók: Ács Bori/Sóbors