Isteni spagetti sütőben sült zöldségekkel - Zöldfűszeres vajjal van egybekeverve

zöldségestészta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyik legfinomabb vegetáriánus fogás a húsevőket is le fogja nyűgözni - minden egyes falat valódi ízbomba.

Az egyszerűségében rejlik a titka, bár csak sült zöldségek és friss zöldfűszerek gazdagítják a spagettit, mégis az egyik legfinomabb tésztaétel. Nálunk azután lett állandó szereplője a receptes könyvnek, miután a látogatóba érkező, "nem éhes" rokonok is degeszre ették magukat belőle, bár több napra főztem előre, fél órán belül üres volt a lábas - ráadásul ez megtörtént kétszer is egymás után. 

A sütőben sült zöldségek mindig kapnak egy plusz ízt, picit füstösebbek, különlegesebbek lesznek. A padlizsánnak és a paradicsomnak is nagyon jól áll a sütés, ráadásul nincs annál finomabb, mint mikor a zöldségek sütés közben kifolyt leve összekeveredik a fűszeres olívaolajjal - ezzel kell nyakon önteni a tésztát, hogy tényleg mennyei legyen az összhatás.

A padlizsánt és a paradicsomot melegen, sütés után érdemes megpucolni, sokkal könnyebben lejön a héjuk, nem lesz kínszenvedés a folyamat. A kész zöldségeket érdemes minél kisebb kockákra vágni, hogy jól elkeveredjenek a tésztával, mindenhova jusson belőlük.

Sült zöldséges tészta

zöldségestészta2

Hozzávalók 4 személyre

  • 400 gramm spagetti
  • 1 darab padlizsán
  • 1 nagyobb darab cukkini
  • 4 darab paradicsom
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 50 gramm vaj
  • 1 marék bazsalikom
  • 1 marék petrezselyem
  • olívaolaj
  • só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

A padlizsánt vágjuk vastag szeletekre, majd ráérünk sütés után apróra vágni, így könnyebb lesz lehúzni a héját. A cukkinit vágjuk karikákra, a paradicsomokat félbe, a hagymát ujjnyi vastag szeletekre. (Nálam nem fért rá egy tepsire minden zöldség, így két adagban sütöttem.)

Szórjuk a cukkinit és a padlizsánt a tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást a szeletek, majd locsoljuk meg őket egy kis olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Süssük őket 30-35 percig, félidőben forgassuk meg a zöldségeket. Akkor jó, ha könnyen belemegy a villa a padlizsán és a cukkini húsába. Ha készen vannak, tegyük őket félre.

Következhet a hagyma és a paradicsom, ezeket is locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Nagyjából 20 perc alatt készre sülnek, de félidőben szintén forgassuk át őket.

Amíg sülnek a zöldségek, főzzük ki a tésztát lobogó, sós vízben a csomagoláson írtak szerint. Szűrjük le, majd dobjunk rá 50 gramm vajat, alaposan keverjük vele össze, hogy ne ragadjon össze a tészta.

A friss petrezselymet és bazsalikomot mossuk meg, majd vágjuk nagyon apróra. Szórjuk a tésztára, alaposan keverjük vele össze.

A padlizsánról és a paradicsomról húzzuk le a héjukat, majd daraboljuk őket 2 centis kockákra. A cukkinikarikákat negyedeljük, a hagymaszeleteket vágjuk három részbe. Adjunk minden zöldséget a zöldfűszeres tésztához - a kisült levükkel együtt. Keverjük alaposan össze, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. 

Frissen reszelt parmezánnal tálaljuk, de egy kis olívaolajjal is meglocsolhatjuk. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük