Süssél kalácsot, nem nehéz!
Aszalt gyümölcsökkel izgalmasabb, de anélkül is lehet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Kétségtelenül van abban egy erős szupervumen faktor, amikor az ember saját sütésű kalácsot helyez az asztal közepére: tessék, egyétek, én csináltam. Sokkal durvább, mint az amerikai filmekben a Hálaadás-napi pulyka, és felvágni is csak annak van joga, aki készítette, csak szólok.
Na most, lássuk be, mindez totális szemfényvesztés. Kalácsot sütni ugyanis semmivel sem bonyolultabb, mint kenyeret. Na jó, talán egy kicsivel, de szerintem bőven könnyebben és hamarabb megvan, mint egy almás pite, sőt, még a tiramisut is beelőzi, ami tényleg nem egy bonyolult dolog. A tiramisura viszont senki sem csapja össze elragadtatva a kezét, a kalácsra meg igen.
Sőt, azt is eláruljuk, hogy a kalácssütéshez nem kell dagasztógép. Ha kellene, akkor nem ettek volna kalácsot a nagyanyáink, se dédanyáink, de még Mária Antoinette sem, pedig ők tutira ettek. Mi is fogunk, ha nem sajnálod a fáradságot, ami egyébként tényleg nem olyan hatalmas, szerintem például sokkal tovább tart befonni a gyerek haját, mint bedagasztani egy kalácsot.
Töltelék
És ha már idáig eljutottunk, nem elégedünk meg a minimál programmal, hanem megtöltjük szépen a kalácsunkat aszalt gyümölcsökkel. Nem mintha nem lenne friss, de az aszalványokat kimondottan szeretjük, és jól is állnak a kalácsban. Kakaóval, vajjal vagy anélkül is isteni, ráadásul az uzsonnás dobozban is tuti sikere lesz másnap.
Aszalt gyümölcsös kalács
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 deciliter tej
- 50 dekagramm liszt
- 4 evőkanál méz
- 5 dekagramm vaj
- 1 darab tojás sárgája
- 1 csomag instant élesztő
- 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy más vanília)
- 1 teáskanál só
- 10 dekagramm tölteléknek vegyes aszalt gyümölcs
- 10 dekagramm durvára vágott dió
Elkészítés:
Kimérjük egy nagy tálba a lisztet, belekeverjük a sót.
A kimért tejbe belekeverjük a mézet, jól elkeverjük.
A vajat megolvasztjuk a mikróban.
Szétválasztjuk a tojást.
Amikor felfutott az élesztő, mélyedést készítünk a liszt közepébe, ebbe öntjük az élesztős tejet, a vajat és a tojás sárgáját. Az egyik kezünkkel (az ügyesebbel) dagasztani kezdjük, a másikkal pedig lassan adagoljuk hozzá a tejet.
Dagasztjuk, dagasztjuk. Közepesen lágy tésztát kell kapni. A liszt minőségétől függően lehet, hogy a 3 dl tej sok lesz, de az is lehet, hogy kevés. Lényeg, hogy a tészta ne tapadjon, de ne is legyen kemény.
Akkor vagyunk készen, amikor szépen lejött a kezünkről a tészta. Ekkor letakarjuk, és meleg helyen egy órán át kelesztjük.
Az aszalt gyümölcsöket durvára vágjuk, majd leöntjük kis langyos vízzel, hogy megpuhuljon.
Amikor megkelt a tészta, felmelegítjük a sütőt 185 fokra, és lecsöpögtetjük az aszalt gyümölcsöt (mazsola is jó). Háromfelé osztjuk a tésztát, és egymás után szépen kinyújtjuk őket.
A kinyújtott tésztára elosztjuk az aszalt gyümölcsöt, hogy mind a három felébe ugyanannyi jusson, majd feltekerjük a lapokat, mint a bejglit.
Amikor megvan a három hurkánk, függőlegesen egymás mellé fektetjük őket, és a felső végüket összetapasztjuk, majd elkezdjük fonni. Amikor vége, az alsó végüket is összetapasztjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, még egy kicsit hagyjuk letakarva pihenni, majd megkenjük a tetejét tojással és betoljuk a sütőbe. Tűpróbával győződhetünk meg, hogy megsült-e már.
Fotó: Shutterstock