Süssél te is cseresznyés rétest, úgyis most van a szezonja!
Cseresznyés rétes házilag, egyszerűbb, mint gondolnád

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bolti réteslap a barátunk. Láttam már embert rétest nyújtani kézzel, pazar látvány volt, de ő egy kerámiaművész, aki ennél sokkal cifrább dolgokra is képes a kezével. Maradjunk abban, hogy a csomagolt réteslap jó dolog, egy csomó mindenre fel lehet használni gyorsan és egyszerűen, most például cseresznyét fogunk bele tölteni.

A réteslappal úgy kell bánni, mint a hímes tojással hogy ne szakadjon, és ne is törjön el közben. Ennek megvan a megfelelő trükkje, először is minden hozzávalót a kezünk ügyébe kell készíteni, mielőtt kibontanánk a csomagot. Másodszor pedig a legjobb, ha egy tiszta, nedves konyharuhán ügyködünk, mert így a kiszáradástól is megóvjuk, és feltekerni is sokkal könnyebb lesz a lapokat.

A réteslapokat rétegenként meg kell kenni olvasztott vajjal, attól lesz finom, ropogós. Tehát leteszünk a pultra egy nedves konyharuhát, ráteszünk egy réteslapot, megkenjük vajjal, ráteszünk még egy réteslapot, megkenjük vajjal, és ezt négy lapon át ismételjük. Azért négy lapon át, mert egy csomag rétesben 8 lap van, és azt másképp nem lehet egyenletesen elosztani. Vagyis számtanilag lehet, de két réteslap még nem elég a megfelelő eredményhez.

Beszéljünk a töltetlékről!

A tölteléknél nyugodtan elereszthetjük a fantáziánkat (bár mi most konkrét receptet fogunk megadni), csak a megfelelő nedvességre kell vigyázni. A száraz tölteléket, mint a mák, vagy a dió, nedvesíteni kell valamivel, a nedvesekhez pedig hozzá kell keverni valamit, ami felszívja a lét. Ebben az esetben kakaós keksz morzsát fogunk használni, mert a kakaó íze jól megy a cseresznyéhez, de te használhatsz édesmorzsát, diót, más kekszmorzsát, vagy amit szeretnél. Bátorság, és készítsetek rétest ti is! Egy csomag réteslapból két rúd lesz, de most szólunk, hogy egy emberre egy rudat simán lehet(ne) számolni, el fog fogyni. 

Fotó: Shutterstock

Cseresznyés rétes

cseresznyés rétes

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 csomag réteslap
  • 50 dekagramm cseresznye
  • 1 csomag kakaós keksz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 10 dekagramm olvasztott vaj
  • 2 evőkanál porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A cseresznyét kimagozzuk, a nettó súlyt kettéosztjuk, mivel két rudat fogunk készíteni.

A kekszet durvára daráljuk, ezt is kettéosztjuk.

Elővesszük a réteslapokat, kinyitjuk, és egy nedves konyharuhára ráterítjük az első réteget. Megkenjük vajjal. Rátesszük a második réteget, ezt is megkenjük, ezt négy rétegig ismételjük.

A maradék réteslapokat visszahajtjuk a zacskójába, ki ne száradjanak.

Az előttünk lévő réteslapokra rászórjuk az egyik kupac kekszmorzsát. Az egyik kupac cseresznyéhez hozzákeverjük a fahéj felét, majd egy sorban, a szélétől kb. 5 centiméterre, rátesszük a réteslapra.

A konyharuha segítségével a cseresznyesor felől elkezdjük feltekerni a réteslapokat. Ha kész, behajtjuk a végeket, és óvatosan áttesszük a rudat egy sütőlapra. A tetejét is lekenjük vajjal.

Ugyanezt megismételjük a réteslapok másik felével is.

Amikor a másik rúd is a sütőlapon van, betoljuk a tepsit a sütőbe, 180 fokon sütjük. Amikor szép piros a teteje, akkor van kész. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd széles szeleteket vágunk belőle, a tányéron porcukrozzuk.
Ezt is szeretjük