Süssél te is kenyeret négy hozzávalóból, nagyon egyszerűen, úgyis ma van a napja!
Négy hozzávaló, negyed óra munka, hatalmas vállveregetés

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Azt hiszem, a "sors fintora" kifejezést arra a helyzetre találták ki, amikor augusztus 20-án, az új kenyér ünnepén ott áll a család egy falat kenyér nélkül, mert elfelejtettük, hogy nem lesznek nyitva a boltok. Az a helyzet, hogy én ebbe a vis majorba minden évben beleszaladok, ezért, ha máskor nem, hát ekkor aztán kimaxolom a nemzeti ünnepet, és méltón megemlékezem: egy fehér, és egy barna kenyér sütésével.

A kenyérsütéstől nem kell félni, a kenyér ugyanis, definíció szerint a legegyszerűbb sütemény. Négy összetevőből áll: lisztből, sóból, élesztőből és vízből. Ennyi. Az eljárás is eléggé egyszerű, nyilván, ha az ember kényszerből süt kenyeret, akkor nem készül rá, tehát sima lisztet, és instant szárított élesztőt használ. Nyugalom, működik. Egyszerűen beszórom egy tálba a szárazakat, majd a vizet fokozatosan hozzácsorgatva bedagasztom a tésztát. Kézzel.

Ez után letakarva, meleg helyen (jaj, hol is találjunk ilyet nyáron? Ja, bárhol) megkelesztem, de alaposan, különben sülés közben hajlamos kirepedni, majd forró formába teszem, és megsütöm. A kenyérsütés kétségtelenül nem egy agysebészet.

Más megoldás is létezik

Persze, van sokkal egyszerűbb, és kevesebb munkát igénylő módszer is, amit itt mutattunk be (videóval). Ez tényleg szuper, csak ahhoz legalább 6 órával korábban tudatosodnia kell bennünk, hogy jé, elfogyott a kenyér, és nincsenek nyitva a boltok. Amit pedig most mutatunk, az az egy órás verzió, plusz sütés. A munka vele kb. 10 perc.

Ennél egyszerűbb és gyorsabb már tényleg csak az lehet, ha nekiugrasz a házi tortilla lap gyártásnak, ami egyébként szerintem szintén nagyon derék és jó megoldás. A receptet itt írtuk meg.

Kenyér

bread-1510155 640 (1)

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 50 dekagramm liszt (BL80-as kenyérliszt, vagy sima BL55-ös liszt, de keverhetünk bele 30 % barnalisztet, rozslisztet, stb. is)
  • 1 teáskanál
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2.5 deciliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet egy tálba tesszük, és belekeverjük a szárított élesztőt és a sót.

Ezután elkezdjük hozzáadni a vizet, miközben a másik kezünkkel elegyítjük a liszttel. Elkezdjük gyúrni, dagasztani. Annyi vizet kell hozzáadni, hogy összeálljon, és jól gyúrható legyen a tészta. Ennek a mennyisége a liszttől függően változik, úgyhogy nem kell ragaszkodni az itt megadott mennyiséghez.

Ha összeállt a tészta, áttesszük lisztezett deszkára, és gyúrjuk még egy ideig. Akkor jó, amikor a kezünkre tapadt maszatot leszedi a tészta, mintha rágógumi lenne, talán ez így elég szemléletes, és érthető hasonlat.

A tetejére kis lisztet szórunk, letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk megkelni. Legalább fél óráig fog tartani, de lehet, hogy tovább is.

Ha megkelt, még egyszer átgyúrjuk, és bucit formázunk belőle, vagy amit szeretnénk.

Felmelegítjük a sütőt 180 fokra, és beletesszük a jénait vagy kenyérformát (ha van), amiben meg szeretnénk sütni.

Ha felforrósodott a sütő, kihúzzuk a forró formát, és beletesszük a tésztalabdánkat. A tetején ejtsünk pár szép bevágást.

A kenyér készültségét nyomással tudjuk megállapítani. Ha már van benne erő, amikor megnyomjuk, visszarúg, akkor kész a kenyerünk.

Ha menet közben elkezdene égni a teteje, akkor borítsunk rá sütőpapírt.
Ezt is szeretjük