Hideg, sütés nélküli citromos sütemény: a kekszre selymes, tejszínes krém kerül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Erre a sütés nélküli süteményre maximálisan igaz az az állítás, hogy minél tovább áll a hűtőben, annál finomabb lesz.
Minden túlzás nélkül azt gondolom, hogy ez az egyik legfinomabb sütés nélküli sütemény, sőt, a sütőben készültek nagy részét is kenterbe veri. Nagyon könnyed, nagyon habos, miközben szuperül érződik benne a citrom íze és a mascarpone selymessége.
A legszebb az egészben, hogy sütés nélkül, nagyon gyorsan készül, ráadásul az alapanyagok listája sem túl hosszú vagy bonyolult. Az egyetlen hozzávaló, amiből viszonylag sok kell, az a habtejszín. Ez adja ugyanis a krém alapját és a sütemény könnyedségét, de nem kell megijedni, a citrommal és a mascarponéval egybekeverve nem a habtejszín íze fog dominálni.
Ennél a receptnél is nagyon fontos, hogy bio, kezeletlen héjú citromot használjunk hozzá. Nekem sikerült nagyobb darabokat beszereznem, de ha nagyon kicsik a citromok, akkor lehet, hogy többre lesz szükség az ízesítéshez, kb. 100 milliliter citromlé kerüljön a krémbe. A süti alapja lehet sima háztartási keksz, kakaós keksz, bármilyen, amilyet kedvelünk, de szerintem vajassal a legfinomabb.
Sütés nélküli citromos sütemény
Hozzávalók 12 adaghoz
- 250 gramm mascarpone
- 2 nagyobb darab biocitrom
- 200 gramm porcukor
- 600 milliliter habtejszín
- 200 gramm vajas keksz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A citromokat mossuk meg, majd reszeljük le mindkét citrom héját egy tálba, illetve facsarjuk ki az egyik citrom levét. A másik citrom levére nem lesz szükségünk.
A mascarponét keverjük habosra 100 gramm porcukorral, majd keverjük bele a citromlevet és -héjat is.
A hideg habtejszínt kezdjük el habbá verni, mikor már kezd jó lenni, adjuk hozzá a maradék 100 gramm porcukrot és a vaníliakivonatot, majd verjük kemény habbá.
Óvatosan forgassuk a habot a mascarponés, citromos krémhez.
Egy négyszögletes, kb. 25x25 cm-es jénai aljára pakoljunk egy sor vajas kekszet, majd borítsuk rá a krém harmadát. Spatula segítségével egyengessük el rajta. Újabb sor vajas keksz következik, majd a krém második harmada, végül még egy sor vajas keksz jön, a tetejére pedig a maradék krém kerül.
Fedjük le a jénait alufóliával, majd tegyük legalább 4-5 órára a hűtőbe, de az a legjobb, ha egy egész éjszakát áll.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors