Káposztás pogácsa a nagyi receptje szerint: sokáig puha marad
A klasszikus, nagyiféle káposztás pogácsa elkészítése időt kíván, de minden perce megéri.
Ha csatlakoztál a veganuárhoz, vagy csak szimplán szeretnél húsmentes napot tartani, próbáld ki ezt a fűszeres káposztasteaket. Kiváltja a húst, és nagyon izgalmas lesz a sütésnek és a fűszereknek köszönhetően. A káposzta átalakul a sütőben, kívülről megpirul, szinte karamellizálódik, édeskésebb lesz, és akkor az igazi, ha a belseje még picit roppanós.
A fűszereket szabadon variálhatod, mi most fokhagymával és paprikával ízesítettük, de zöldfűszerekkel is isteni lesz. A parmezánt elég a sütés végén rászórni, de akár meg is piríthatod a sajtot. A variációknak csak a képzeleted szab határt, próbáld ki lila káposztával is.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A káposzta külső, sérült leveleit távolítsuk el. Állítsuk a káposztát a torzsájára, majd, ha stabilan áll, egy éles késsel vágjunk belőle kb. 2 centi vastag szeleteket. Fontos, hogy azonos vastagságúak legyenek a szeletek, hogy egyszerre készüljenek el.
Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat a fűszerekkel.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Tegyünk rá annyi szelet káposztát, amennyi kényelmesen elfér, majd kenjük le a fűszeres olajjal először az egyik, majd a másik felüket, a széleket se hagyjuk ki.
Toljuk a sütőbe 18-20 percre, félidőnél forgassuk el a tepsit 180 fokkal. Akkor jó, mikor már nagyjából puha és pirult, de azért még a belseje picit roppanós. Természetesen teljesen puhára is lehet sütni, ebben az esetben hagyjuk még a sütőben 10-15 percet.
Ha elkészült, szórjunk egy kevés parmezánt minden szeletre, majd rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu