Balzsamecettel és mézzel sült lilakáposzta: látványos köret vagy könnyű ebéd

káposzta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az aranybarnára pirult, roppanós, fűszeres lilakáposzta isteni finom köret, ráadásul nagyon különleges is.

Ha valamilyen különleges, egészséges köretre vágysz, készíts lilakáposzta steaket. Amellett, hogy gyönyörű, nagyon finom és igazi vitaminbomba a lila zöldség, szeletekre vágva nagyon látványos köret lesz belőle.

Készülhet simán, olajjal meglocsolva, sóval, borssal megszórva, de az alábbi verzió picit extrább, balzsamecetes, mézes-mustáros szósszal kell lekenni a káposztát. A sütőben sütés minden zöldségnek jót tesz, így a káposztának is, de most nem az a cél, hogy puha legyen: akkor az igazi, ha jól megpirul, de roppanós marad.

Húsok mellé köretként, de önmagában, könnyű vacsoraként is megállja a helyét. Ha nem számítanak a kalóriák, érdemes valamilyen joghurtos mártogatóst is készíteni mellé.

Sült lilakáposzta

lilakáposzta

Hozzávalók 8 szelethez

  • 1 fej lilakáposzta
  • 60 milliliter olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál méz
  • só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Olajozzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy nagyobb tepsit, majd tegyük félre.

Vágjuk le a lilakáposzta alját/szárát, majd ültessük a lapos felével egy vágódeszkára. Egy éles késsel vágjuk 2-2,5 centi vastag szeletekre. Tegyük a káposztaszeleteket az előkészített tepsibe, 4 nagyobb szelet fér bele egyszerre, két adagban kell majd sütni.

Keverjük össze egy kis tálban az összes többi hozzávalót, a fokhagymát reszelve tegyük bele. Egy ecset segítségével kenjük le a szósszal a káposztaszeletek mindkét oldalát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Toljuk a sütőbe, 20-25 percig süssük, míg kívülről szép barna, de belül még roppanós lesz. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük