
Krémes, sütőben sült tészta puha csirkemellel, rengeteg sajttal és pirult gombával

Nincs vele sok munka és nagyon tartalmas a sütőben sült tészta, ráadásul nagy adagban készül.
Ha laktató és ízbomba fogást keresel, ez a recept a neked való, viszonylag egyszerűen készül és a krémes szósznak köszönhetően mennyei. Az benne a legjobb, hogy a maradék húst is felhasználhatod hozzá, ha esetleg nem fogyott el a húslevesbe főtt csirke, vágd össze csíkokra, majd keverd ebbe a tésztába. Ha nincs maradék, akkor pedig főzd meg a húst egy kevés folyadékban, ahogy itt is tettük, az a legjobb, ha alaplében puhul a csirke.
Maga a szósz is megér egy misét, a krémes gombamártás a fehérbortól és a krémsajttól lesz különlegesen finom. Ha nincs otthon bor, esetleg gyerekeknek készül az ebéd, hagyd ki belőle és használj több alaplevet. Sűrítheted liszttel - abból 4 evőkanálra lesz szükséged - és keményítővel is, én utóbbit jobban kedvelem.
Sütőben sült tészta

Hozzávalók 6 személyre
Alap:
- 350 gramm spagetti
- 400 gramm csirkemellfilé (főtt)
- 100 gramm zöldborsó (mirelit)
- 250 gramm mozzarella
- 25 gramm parmezán
Szósz:
- 3 evőkanál vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 250 gramm gomba
- 1.5 evőkanál keményítő
- 330 milliliter alaplé
- 125 milliliter fehérbor
- 330 milliliter tej (teljes)
- 1 evőkanál olasz fűszerkeverék
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 220 gramm krémsajt
Elkészítés:
A csirkemellet készítsük elő: főzzük puhára egy kevés alaplében a húst, majd szedjük szét csíkokra egy villa segítségével.
Amíg készül a csirke, főzzük ki a tésztát lobogó, sós vízben a csomagoláson írtak szerint.
A sajtokat reszeljük le, a gombát tisztítsuk meg és vágjuk szeletekre, a hagymát pucoljuk meg, kockázzuk össze. A zöldborsót olvasszuk ki.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a gombát. A gombát addig dinszteljük, míg össze nem esik és a leve el nem párolog. Öntsük fel az alaplével, a fehérborral és 2,5 deci tejjel, fűszerezzük. Mikor forr, keverjük bele a krémsajtot is.
A keményítőt keverjük el a maradék hideg tejben, majd adjuk a szószhoz. 2-3 perc alatt főzzük vele össze, míg be nem sűrűsödik.
A tésztát keverjük össze a szósszal, a csirkével, a borsóval és a mozzarella felével. Borítsuk a tésztát egy 2 liter űrtartalmű jénaiba/sütőtálba, fedjük le, majd toljuk a sütőbe 20 percre.
Vegyük le róla a fedőt, szórjuk rá a maradék mozzarellát és parmezánt, majd toljuk vissza 10-15 percre, míg a sajt meg nem olvad a tetején.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!