Krémes, sütőben sült tészta puha csirkemellel, rengeteg sajttal és pirult gombával

csirkés
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs vele sok munka és nagyon tartalmas a sütőben sült tészta, ráadásul nagy adagban készül.

Ha laktató és ízbomba fogást keresel, ez a recept a neked való, viszonylag egyszerűen készül és a krémes szósznak köszönhetően mennyei. Az benne a legjobb, hogy a maradék húst is felhasználhatod hozzá, ha esetleg nem fogyott el a húslevesbe főtt csirke, vágd össze csíkokra, majd keverd ebbe a tésztába. Ha nincs maradék, akkor pedig főzd meg a húst egy kevés folyadékban, ahogy itt is tettük, az a legjobb, ha alaplében puhul a csirke.

Maga a szósz is megér egy misét, a krémes gombamártás a fehérbortól és a krémsajttól lesz különlegesen finom. Ha nincs otthon bor, esetleg gyerekeknek készül az ebéd, hagyd ki belőle és használj több alaplevet. Sűrítheted liszttel - abból 4 evőkanálra lesz szükséged - és keményítővel is, én utóbbit jobban kedvelem.

Sütőben sült tészta

csirkéstészta

Hozzávalók 6 személyre

Alap:

  • 350 gramm spagetti
  • 400 gramm csirkemellfilé (főtt)
  • 100 gramm zöldborsó (mirelit)
  • 250 gramm mozzarella
  • 25 gramm parmezán

Szósz:

  • 3 evőkanál vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 250 gramm gomba
  • 1.5 evőkanál keményítő
  • 330 milliliter alaplé
  • 125 milliliter fehérbor
  • 330 milliliter tej (teljes)
  • 1 evőkanál olasz fűszerkeverék
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 220 gramm krémsajt
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellet készítsük elő: főzzük puhára egy kevés alaplében a húst, majd szedjük szét csíkokra egy villa segítségével. 

Amíg készül a csirke, főzzük ki a tésztát lobogó, sós vízben a csomagoláson írtak szerint.

A sajtokat reszeljük le, a gombát tisztítsuk meg és vágjuk szeletekre, a hagymát pucoljuk meg, kockázzuk össze. A zöldborsót olvasszuk ki.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a gombát. A gombát addig dinszteljük, míg össze nem esik és a leve el nem párolog. Öntsük fel az alaplével, a fehérborral és 2,5 deci tejjel, fűszerezzük. Mikor forr, keverjük bele a krémsajtot is.

A keményítőt keverjük el a maradék hideg tejben, majd adjuk a szószhoz. 2-3 perc alatt főzzük vele össze, míg be nem sűrűsödik.

A tésztát keverjük össze a szósszal, a csirkével, a borsóval és a mozzarella felével. Borítsuk a tésztát egy 2 liter űrtartalmű jénaiba/sütőtálba, fedjük le, majd toljuk a sütőbe 20 percre.

Vegyük le róla a fedőt, szórjuk rá a maradék mozzarellát és parmezánt, majd toljuk vissza 10-15 percre, míg a sajt meg nem olvad a tetején.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük