Szaftos, sütőben sült enchilada csirkemellel: a csípős szósz is házilag készül
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
Aki szereti a fűszeres, csípős ételeket, az mindenképpen készítse el ezt az izgalmas mexikói receptet.
Az enchilada, avagy a mexikói töltött tortilla nem véletlenül közkedvelt fogás: a puha tortillalapokba fűszeres hús és rengeteg sajt, a tetejükre csípős szósz kerül, végül a sütőben sülnek pirosra.
Bevallom, csak ritkán készítek mexikói ételeket itthon, de azt hiszem, mostantól sokkal gyakrabban kerülnek majd az asztalunkra - az enchilada akkora siker lett, hogy el is könyveltük az idei év eddigi legjobb receptjének. Magát a szószt is házilag készítettük, amit össze sem lehet hasonlítani a bolti változatokkal, éppen annyira lett csípős és fűszeres, amennyire kell. (Ez egyébként könnyedén ízlésre is szabható.)
Hogyan készül?
A csirkemellet meg kell főzni, de ez nem vízben, hanem fűszeres paradicsomlében történik, így a hús átveszi a szósz ízét is. Ha megpuhult a csirke, szét kell szedni kisebb darabokra, majd félretenni, a levet pedig, amiben főtt a hús, besűríteni és ízesíteni.
Ha ezzel megvagy, már gyerekjáték az étel összeállítása: a tortillalapot meg kell kenni a szósszal, megtölteni a hússal és a sajttal, majd feltekerni. A formázása egy picit trükkös, de a receptleírásban találsz egy linket, ahol meg tudod nézni, hogyan érdemes nekiállni.
Csirkés enchilada
Hozzávalók 8 darabhoz
- 500 gramm csirkemellfilé
- 500 milliliter alaplé
- 1.5 teáskanál fokhagymapor
- 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 1 fej vöröshagyma
- ízlés szerint só, bors
- 8 darab tortillalap (25 cm-es)
- 20 dekagramm gouda sajt
- 15 dekagramm cheddar sajt
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 teáskanál chilipaprika (tört)
- 0.5 teáskanál római kömény
Elkészítés:
A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra, a sajtokat reszeljük le.
Tegyük egy mélyebb serpenyőbe a hagymát, a kockázott paradicsomot, az alaplevet, a fokhagymaport. Fedő alatt, alacsony lángon főzzük, mikor elkezd gyöngyözni, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele az egész csirkemelleket - ha nagyon vastagok, hosszában vágjuk őket ketté. Fedjük le a serpenyőt, majd gyöngyözve főzzük 25-30 percig a húst, míg meg nem puhul.
Ha puhára főtt a hús, vegyük ki a szószból, majd egy villa segítségével szedjük szét kisebb darabokra. Tegyük félre, osszuk 8 részre.
Egy lábasban melegítsünk 2 evőkanál olajat, majd szórjunk rá 2 evőkanál lisztet. Gyors mozdulatokkal keverjük egybe, majd mikor a lisztes keverék zsemleszínű lesz és bugyogni kezd, apránként adagolva öntsük rá a szószt (amiben a hús főtt), folyamatosan kevergessük. Ízesítsük tört chilipaprikával és római köménnyel, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Nagyjából 5 percig főzzük a szószt, míg be nem sűrűsödik, közben kevergessük. Ha sűrű, kapcsoljuk le alatta a lángot.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Készítsünk elő egy 20x30 centis tepsit, oszlassunk el benne 1 merőkanálnyi szószt.
Terítsünk ki magunk elé egy tortillalapot, tegyünk a közepére 2 evőkanálnyi szószt, oszlassuk el rajta. Tegyünk egy rész csirkemellet a szósz tetejére, végül szórjuk meg mindkétféle sajttal. A tortillalapot tekerjük fel ezzel a módszerrel. Tegyük a tekercset az előkészített tepsibe. Járjunk el így a maradék 7 lappal is.
A maradék szósszal öntsük nyakon a tekercseket úgy, hogy mindenhova jusson belőle, majd szórjuk meg a tetejét a maradék sajttal. Toljuk a sütőbe 20 percre, míg a sajt aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors